De timing leek in 2019 niet ideaal voor een groots uitgevoerde Meester in je Werk Week (MIJWW) in Emmen want de gemeente zit midden in een druk veranderproces. Maar ondanks de drukte was de behoefte voor een MIJWW met thema Vitaliteit groot: de opkomst was hoog.

Door het veranderproces waar Emmen in zit, gaat alles een beetje op slot in afwachting van de plannen, vertelt Simone Roosen – van Klaveren, HRM adviseur Mobiliteit en Ontwikkeling, gemeente Emmen. Bovendien is het erg druk. De oplossing lag daarmee ook voor de hand. Besloten werd om een Meester in je Werk Week over vitaliteit te houden, in samenwerking met de werkgroep Vitaliteit.

Meester in je Werk Week - Emmen
Aantal werknemers 1000 medewerkers over drie locaties
Aantal workshops 7
Aantal deelnemers 150
Vitaliteitsworkshop: suikercheck in drankjes

Meester in je Werk Week over vitaliteit

Met als thema Vitaliteit werden er tijdens de inspiratieweek verschillende cursussen aangeboden voor teamleiders zoals de cursus ‘Hoe herken je mentale klachten’, yogales, mindfulness, een workshop over gezonde voeding, een workshop 'Deep Democracy' om te komen tot gedragen besluitvorming en een cursus Breinvriendelijk Werken.

De vitaliteitscoaches van Emmen hielden spreekuur in de centrale ruimte. Daar hadden ze allemaal etenswaren neergezet met daarnaast het aantal suikerklontjes die er in zitten. Dat was voor de meeste mensen echt een eyeopener, vertelt Simone. Dat vonden veel deelnemers ook. “Wat mooi, ondanks dat ik met betrekking tot het onderwerp Vitaliteit in de weerstand zat, werd ik gaandeweg het proces betrokken en ging ik meedoen. Nu heb ik een heel ander idee gekregen over vitaliteit”, aldus één van hen.

Wat mooi, ondanks dat ik met betrekking tot het onderwerp Vitaliteit in de weerstand zat, werd ik gaandeweg het proces betrokken en ging ik meedoen. Nu heb ik een heel ander idee gekregen over vitaliteit

Deelnemer Meester in je Werk Week

Tips en tops uit Emmen

 • Organiseer zelf veel
  Dit leidt tot enthousiasme onder de werknemers en zorgt voor extra verbindingen tussen mensen.
 • Het hoeft niet veel te kosten
  Een low-budget aanpak levert meer eigen activiteiten en workshops op. Eigen activiteiten geven een andere energie dan ingekochte workshops en zijn daarmee in meerdere opzichten de moeite waard.
 • Pak eens extra groot uit
  Wil je een keertje extra groot uitpakken? Dan is de A&O karavaan ideaal. Simone Roosen – van Klaveren: “Vorig jaar kwam A&O een dag in Emmen langs. Ze brachten echt hele leuke activiteiten en workshops mee.”
 • Maak van een nadeel een voordeel
  Is het eigenlijk te druk voor een MIJWW, kies dan voor een thema wat daarop aansluit: gezondheid en werkdruk of vitaliteit.

Suggestie: MIJWW per provincie?

November is een drukke maand in Emmen. Het voorjaar is eigenlijk een makkelijker tijd voor een MIJWW denkt Simone Roosen - van Klaveren. “Of misschien is het een idee om het per provincie te organiseren? Dus Drenthe in februari, Friesland in maart…. Misschien iets om over na te denken.”

Meer Meester in je Werk Week

Meer praktijkervaringen, tips en trucs van andere gemeenten over de MIJWW lezen? Klik hieronder.

Misschien vind je dit ook interessant