Hoelang geleden is het dat jij je wachtwoorden hebt aangepast? Gebruik jij een geboortedatum in je wachtwoord of een adres? Pas deze dan vandaag aan want het is Nationale check je wachtwoorden dag. De website Tweakers heeft deze dag uitgeroepen want nog teveel mensen maken gebruik van zwakke wachtwoorden. Hier vind je tips. Ook lees je hoe je als gemeente dataveilig werkt en wat de belangrijkste spelregels zijn van de AVG.

Op wachtwoordbewust.nl kan je controleren welke wachtwoorden wel en niet sterk zijn en worden er handvatten gegeven hoe mensen een sterk wachtwoord kunnen bedenken en onthouden. Hier alvast de 4 basisregels:

  1. Gebruik een wachtwoord van minimaal acht tekens.
  2. Stel nooit één enkel woord in als uw wachtwoord.
  3. Gebruik minimaal één woord en een cijfercombinatie die alleen u kent.
  4. Gebruik geen geboortedata, adressen of iets anders dat eenvoudig is te raden.

Tweakers heeft het voortouw genomen om 24 november uit te roepen tot de Nationale Check Je Wachtwoorden-dag. Het initiatief wordt onder meer door het Openbaar Ministerie gesteund.

Dataveilig werken

Belangrijkste spelregels van de AVG

In de hele EU geldt de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) sinds 2018. A&O fonds Gemeenten informeert en adviseert collega's intern regelmatig over de AVG, via verschillende wegen. Op intranet bijvoorbeeld, maar ook via een geprinte folder, nieuwsupdates en presentaties. Zo weten wij zeker dat iedere A&O medewerker doordrongen is van het belang van de AVG en hoe je je daar in de praktijk aan houdt. Omdat deze informatie voor iedereen handig kan zijn, zetten we hier onze AVG richtlijnen openbaar.

Misschien vind je dit ook interessant