De arbeidsmarkt voor overheidspersoneel staat voor grote uitdagingen. Recent heeft UWV twee artikelen gepubliceerd die de huidige situatie en mogelijke oplossingen belichten.

Aantal vacatures blijft toenemen

UWV constateert dat in 2023 er 78.000 vacatures bij de overheid waren. Dit aantal blijft toenemen. Dat komt door extra taken, complexe wet- en regelgeving en de hoge leeftijd van ambtenaren. Sinds 2017 daalt de gemiddelde leeftijd van overheidspersoneel omdat er veel jongeren instromen.

Uit onze Vacaturemonitor van het 3de en 4e kwartaal van 2023 bleek ook een recordaantal vacatures bij gemeenten. Lees er hieronder meer over en download de Vacaturemonitor.

Ondanks de inspanningen om meer personeel aan te trekken, blijft de vraag naar gekwalificeerde medewerkers stijgen. Dit benadrukt de urgentie van een integrale aanpak om wervingsuitdagingen aan te pakken en ervoor te zorgen dat de overheid voldoende en geschikt personeel kan aantrekken en behouden.

Lees er meer over op de website van het UWV, inclusief een download met daarin een overzicht van de werkgelegenheidscijfers binnen de overheid.

Personeelsmonitor

Uit onze recent verschenen Personeelsmonitor Gemeenten 2023 blijkt deze urgentie ook voor gemeenten. Als er nu niets verandert dan loopt de gemeentelijke dienstverlening voor de inwoners in de toekomst vast. Lees er meer over in het nieuwsbericht hieronder en download de nieuwe monitor.

Oplossingen voor tekorten aan overheidspersoneel

UWV constateert dat veel overheidsdiensten moeite hebben om personeel te behouden en vacatures in te vullen. Zij bieden 9 oplossingen voor de tekorten binnen de publieke sector, verdeeld over drie verschillende strategieën:

  1. Nieuw talent aanboren
  2. Werk anders organiseren
  3. Personeel behouden

Een van de belangrijkste aanbevelingen is om meer te investeren in de werving én het behoud van personeel. Dit kan door middel van aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden, flexibele werktijden en het bieden van voldoende ontwikkelingsmogelijkheden voor medewerkers. Daarnaast wordt er gewezen op het belang van samenwerking tussen verschillende overheidsinstanties om de arbeidsmobiliteit te vergroten.

Op de website van het UWV lees je er meer over, inclusief een overzicht met praktijkvoorbeelden.

Aan de slag met de arbeidsmarktstrategie van je gemeente? Download dan ons praktische werkboek Succesvol de arbeidsmarkt op! Hoe pak je dat als gemeente aan?

Misschien vind je dit ook interessant