Het werk van een gemeenteambtenaar lijkt soms wel een beetje op dat van een superheld. Elke dag weer maak je met jouw inzet het verschil voor de samenleving. Geen uitdaging is te gek en geen vraag te ingewikkeld. Geweldig werk, dat best veel van je vraagt. Extra belangrijk dus dat je ook een beetje op jezelf let. Want jij, superambtenaar, bent heel hard nodig.

Socialpost endeavour2 1000

Tijd dus voor een nieuwe superkracht: de kunst van effectief pauzeren! Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen die regelmatig korte pauzes nemen tot wel 30% productiever zijn. Dat niet alleen, ze zijn ook nog eens een stuk tevredener met hun baan. Niet mis, toch? Aan de slag dus! Zo pauzeer je als een pro:

1. Blok je agenda: ‘Moment met mij’!

Blokkeer elk moment met jezelf in je agenda, net zoals elke andere vergadering. Respecteer de afspraak met jezelf net zoals je andere afspraken respecteert. Zo voorkom je dat je agenda wordt volgepland, zonder mogelijkheid voor rustmomenten.

2. Loop weg van je werkplek

Fysiek afstand nemen van je werkplek kan je helpen mentaal los te komen van je werk, waardoor je beter kunt ontspannen. Even opstaan, stretchen, en weg van die werkplek dus. Afwisseling in omgeving geeft ruimte in je hoofd.

3. Doe wat goed voelt

Experimenteer met verschillende pauze-activiteiten. Misschien vind je het fijn om een wandeling te maken, of misschien lees je liever een boek. Even muziek luisteren of een praatje maken met collega’s kan natuurlijk ook. Door verschillende activiteiten te proberen, ontdek je vanzelf wat bij je past.

4. Leg die telefoon weg

Probeer schermen te vermijden tijdens je pauzes. Scrollen op je telefoon is vaak minder verfrissend dan andere activiteiten die je brein een echte pauze geven. Een break van je scherm is een break voor je brein. Instagram overleeft het wel even zonder jou.'

5. Wees mindful

Mindful zijn is niet zweverig, het is gewoon even echt genieten van je pauze. Proef die koffie, voel die zon, doe je ogen even dicht en ontspan! Kortom: wees even helemaal in het nu. Door mindful pauze te houden, verhoog je de kwaliteit van je break én de mate van ontspanning erna.'

6. Kort maar krachtig

Effectieve pauzes hoeven niet lang te zijn. Vijf minuten is genoeg om je brein een boost te geven, waarna jij je superpowers weer volledig kan inzetten voor de maatschappij!

Pauzes zijn niet alleen goed voor je mentale en fysieke gezondheid, ze zorgen ook voor een hogere werkkwaliteit. Dat is nodig, want jij bent nodig! Dus gun jezelf die welverdiende break en zet wat vaker ‘een moment met mij’ in je agenda. Door de kunst van het effectief pauzeren te leren, zet je grote stappen naar een leven waar je niet alleen meer gedaan krijgt, maar waar je je ook gewoonweg lekkerder door voelt. Dat, lieve ambtenaar, is onbetaalbaar.

Deze campagne is met subsidie MDIEU van SZW tot stand gekomen.

Misschien vind je dit ook interessant