"De arbeidsmarktkrapte is zo hard opgelopen in het tweede kwartaal dat alle beroepsgroepen een tekort aan personeel hebben", meldt de NOS vandaag. De NOS baseert zich op cijfers van het UWV. De arbeidskrapte is in het tweede kwartaal twee keer zo groot als een jaar eerder. Landelijk groeide het aantal vacatures met 44%.

Ook de vraag naar gemeenteambtenaren blijft ongekend hoog. Het aantal vacatures bij gemeenten stijgt nog steeds en ligt nu rond de 11.000. Dat blijkt uit onze Vacaturemonitor tweede kwartaal 2022.

Lange tijd heeft de economie de arbeidsmarkt bepaald. Nu de krapte op de arbeidsmarkt zulke extreme vormen heeft aangenomen, lijkt die relatie deels omgedraaid.

Frank Verduijn, Arbeidsmarktadviseur UWV

Werknemers vasthouden

"Naarmate het aanbod van beschikbare kandidaten opdroogt, wordt het vasthouden en ontwikkelen van bestaand personeel belangrijker. Dat kan bijvoorbeeld door voldoende ontwikkeling en uitdaging te bieden, maar ook aandacht voor vitaliteit, werkomstandigheden, werktijden en werkdruk is essentieel om medewerkers te binden en boeien", zegt Verduijn.

Wij helpen gemeenten met vasthouden van medewerkers. Leer hier meer over hoe medewerkers te ondersteunen met hun loopbaan, met leren en doorontwikkelen en met tools hoe werkstress te verminderen.

Verzuim

Verzuim door bijvoorbeeld spanningsklachten of burn-out ligt nu 10 procent hoger dan in 2019. Dat percentage is al jaren hoog, laat het UWV weten.

Het verzuim in de gemeentelijke sector ligt al jaren boven het landelijk gemiddelde. Actuele cijfers zien? Wij verzamelen deze hier.

Misschien vind je dit ook interessant