In de Amerikaanse steden San Francisco, Phoenix, Austin en Los Angeles rijden al meer dan 1.000 zelfrijdende taxi’s van Waymo (onderdeel van Alphabet / Google) rond. Zonder chauffeur, dag én nacht beschikbaar. Ook Uber zet deze voertuigen inmiddels actief in voor ritten.

Accepteer onze cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Een zelfrijdende taxi bestellen gaat net zo makkelijk als een gewone Uber bestellen via de Uber app. Tesla werkt ondertussen aan een autonoom model dat zichzelf kan verhuren als taxi wanneer de eigenaar hem niet gebruikt. Dat kan lucratief zijn… Daar bovenop: Er komt een zogeheten Robovan, een zelfrijdende shuttle die hele OV-lijnen overbodig kan maken. Dit is geen toekomstscenario. Het gebeurt nu. En het komt sneller naar Nederland dan we denken.

De impact op gemeenten is groot – en raakt veel meer dan alleen mobiliteit. Neem het openbaar vervoer. Waarom zou een inwoner nog wachten op een bus, als er binnen vijf minuten een zelfrijdende taxi klaarstaat, vaak tegen een lagere prijs? Wat doet dat met het gebruik van lokale OV-verbindingen, bushaltes en regionale samenwerkingen?

Maar dat is nog maar het begin. Als zelfrijdende voertuigen massaal eigendom worden van bedrijven of als gedeelde dienst opereren, blijven ze continu in beweging. Ze zoeken zelf een plek om te laden of te wachten op de volgende rit. Dat betekent: minder stilstaande auto's in woonwijken. Minder parkeerdruk. En dus minder behoefte aan parkeerplaatsen.

John Meulemans
John Meulemans is expert in innovatie en creativiteit en spreekt over influencer marketing, A.I. en social media.. Fotografie: Karen Steenwinkel

🚫 Wat betekent dit voor de afdeling parkeerbeheer?
Denk aan teruglopende inkomsten uit parkeergelden en boetes, maar ook kansen om parkeerterreinen anders te benutten.

🌳 Voor de afdeling groenvoorziening biedt dit ruimte. Letterlijk. Minder parkeerplaatsen betekent meer vierkante meters voor groen, biodiversiteit of speelruimte. Straatbeeld en leefbaarheid kunnen hier sterk van profiteren.

📐 De afdeling ruimtelijke ordening zal zich moeten buigen over een nieuw soort mobiliteitslandschap. Moet elk huis nog wel een eigen parkeerplek hebben? Hoe ontwerp je een wijk waar auto's alleen nog maar passeren, maar niet meer blijven staan?

👮‍♂️ Ook de handhavers krijgen een andere rol. Minder parkeercontrole, maar misschien meer focus op verkeersveiligheid rond dynamische ophaal- en uitstapplekken van zelfrijdende voertuigen.

🧭 En wat te denken van beleidsadviseurs mobiliteit en duurzaamheid?
Zij staan voor de uitdaging om deze ontwikkelingen niet alleen bij te houden, maar ze vóór zich te laten werken. Denk aan beleid dat stimuleert om eigen autobezit af te bouwen. Of afspraken over laadinfrastructuur, toegang tot bepaalde wijken en data-uitwisseling tussen voertuigen en de gemeente.

📚 Voor veel ambtenaren wordt het cruciaal om hun kennis up-to-date te houden. Dit kan via pilots, werkbezoeken, of samenwerking met steden waar deze technologie al draait. Kijk eens naar hoe Phoenix deze voertuigen heeft ingepast. Of hoe Los Angeles werkt aan verkeersmanagement waarbij autonome voertuigen realtime informatie delen met de stad.

🚘 Ook voor jou persoonlijk kan dit wat betekenen.
De wereld om ons heen verandert razendsnel. Ook al richt jij je binnen de gemeente misschien op heel andere thema’s, technologische ontwikkelingen hebben invloed op elk vakgebied – dus ook op dat van jou. Ze kunnen bestaande werkwijzen op z’n kop zetten en vragen om nieuwe kennis en vaardigheden. Dat is soms spannend, vaak inspirerend, maar bovenal essentieel.

Ook voor jouw werkgeluk. Want als jij stevig in je vak staat en meebeweegt met de tijd, ontstaat er meer ruimte voor wat echt telt: het contact met de inwoner. En daar draait het uiteindelijk allemaal om.

Misschien vind je dit ook interessant