Hoe gaat de toekomst van lokale democratie in jouw gemeente eruit zien? VNG lanceert de serie Thorbecke 2024 met vijf inspirerende video’s die bedoeld zijn om de discussie in gemeenten in gang te zetten.

Nederland is geen land van revoluties. Veranderingen gaan stapsgewijs en beginnen meestal in de lokale praktijk. [...] Daarom moeten gemeenten gaan over hoe zij hun lokale democratie en bestuur inrichten.

VNG, over Thorbecke 2024

VNG zet het belang neer van democratische vernieuwing en laat spannende ideeën zien van lokale aanpak bij grote en kleine gemeenten.

  • Democratische schaal
  • Digitale democratie
  • Inclusieve democratie
  • Directe democratie
  • Burgerbestuur

Vijf inspirerende video's met elk een eigen thema zijn hier te bekijken.

Thorbecke 2024 – Aflevering 1 'Democratische schaal'

Bestuurlijk Nederland kent 4 schaalniveaus: gemeenten, provincie, waterschappen en Rijk. Maar daar houden uitdagingen zich zelden aan. Gemeenten moeten opgaven daarom kunnen aanpakken op het schaalniveau van die opgaven. Dit vraagt soms om schaalverkleining, zoals dorpen-, kernen- en wijkendemocratie, en soms juist om bovengemeentelijke en regiodemocratie. Aflevering 1 toont het leuke en lastige van de democratische schaal.

Accepteer onze cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Achtergrondinformatie

VNG gaat op hun website diep in op de verschillende thema's. Ook is er het Vlugschrift te vinden over de toekomst van lokale democratie en bestuur. "Voor raadsleden, ambtenaren en bestuurders die niet huiverig zijn voor een beetje vernieuwing", zo laat VNG weten.

Misschien vind je dit ook interessant