Dit project is met subsidie MDIEU van SZW tot stand gekomen.

Werkdruk is een landelijk probleem en de gemeentelijke sector vormt hierop geen uitzondering. Als HR-professionals binnen de sector word je dagelijks geconfronteerd met de impact van werkdruk op medewerkers en organisatie.

Tijdens een leernetwerk met 20 HR/Arbo specialisten hebben we inzichten opgedaan om de werkdrukaanpak naar een hoger niveau te brengen. Dit zijn de 5 belangrijkste:

  1. Werkdruk duidt op verlies van eigen regie – de weg terug naar eigen regie loopt áltijd via iemands zelf-oplossende vermogen (dus stop met tips en adviezen!)
  2. Mensen houden over het algemeen niet van verandering. Intrinsieke motivatie en kleine, succesvolle stapjes zijn nodig om iemand het verander-pad te laten inslaan. Moedig kleine stapjes aan en check iemands garanties voor succes.
  3. Vitaliteit, hoe gezond en energiek je je voelt, is iets persoonlijks en kan lastig zijn om over te praten. Hierdoor kan er snel weerstand zijn om erover te praten. Het is handig om te weten welke weerstanden er zijn en hoe je hier mee om kunt gaan.
  4. Om succesvol aan de slag te gaan, moeten alle betrokkenen, inclusief HR, samenwerken. Het gebruik van creatieve methoden kan hierbij helpen. Een enkele, energieke, gezamenlijke sessie kan al snel veel vooruitgang boeken.
  5. HR hoeft niet alle antwoorden te hebben, maar moet een omgeving faciliteren waarin oplossingen ontstaan en kunnen groeien. Het is essentieel om anderen hun verhaal te laten delen omdat we niet altijd weten hoe het voor hen is.

Misschien vind je dit ook interessant