Adviseur leren en ontwikkelen Karin Gerritse van de gemeente Leidschendam-Voorburg focust in het begin van de crisis op het online inwerken van nieuwe collega’s. Ook kunnen alle medewerkers die al in dienst waren, praten met een coach.

Karin Gerritse 500

Medewerkers voelen zich ondersteund door alle informatie, tips en mogelijkheden die op intranet bij elkaar zijn gebracht in een speciale groep ‘Samen tegen corona’ die wordt geüpdatet.

Karin Gerritse, Adviseur leren en ontwikkelen, Leidschendam-Voorburg

Wat is het vraagstuk?

Eén vraag was onmiddellijk na de coronamaatregelen actueel: Hoe zorgen we dat onze nieuwe medewerkers goed landen? In de periode van maart tot en met juni kwamen er twintig nieuwe collega’s bij. Daarnaast hebben we in de organisatie uitgevraagd (met de Upinion app) wat er leefde. Zo was er onder meer behoefte aan ondersteuning bij het online vergaderen.

Hoe heb je het aangepakt?

  • Het introductieprogramma is aangepast op het inwerken op afstand met een online aanbod.
  • Online workshops over digitaal vergaderen.
  • Online begeleiding voor plannen en organiseren.
  • Mogelijkheid voor medewerkers om laagdrempelig in gesprek te gaan met een coach.
Karin gerritse Leidschen dam

Voor corona was het gebruikelijk dat voor ieder coachtraject toestemming van de leidinggevende nodig was. Mogelijk werpt dit een drempel op. Laagdrempelige coaching wil ik daarom graag houden, ook na corona.

Karin Gerritse, Adviseur leren en ontwikkelen, Leidschendam-Voorburg

Waarom heb je voor deze aanpak gekozen?

Het was de meest praktische manier van werken. We moesten iets bedenken om de vragen die ontstonden door corona snel op te lossen. Zo is de aanpak geleidelijk ontwikkeld.

Wat gaat er goed?

We krijgen veel positieve reacties. Medewerkers voelen zich ondersteund door alle informatie, tips en mogelijkheden die op intranet bij elkaar zijn gebracht in een speciale groep ‘Samen tegen corona’ die wordt geüpdatet.

Wat kan er beter?

Voor corona was het gebruikelijk dat voor ieder coachtraject toestemming van de leidinggevende nodig was. Mogelijk werpt dit een drempel op. Mensen moeten niet lang rondlopen met een persoonlijk vraagstuk. Laagdrempelige coaching wil ik daarom graag houden, ook na corona.

Wat zijn je tips voor andere gemeenten?

Bij veel gemeenten is leren en ontwikkelen voor HR één van de onderwerpen om op te focussen. In mijn gemeente ben ik hier specifiek voor vrij gemaakt. Daardoor kon ik snel inspelen op de coronasituatie. Medewerkers waarderen de aandacht en directe ondersteuning.

Voor vragen en meer informatie over de aanpak Leidschendam-Voorburg, neem contact op met Karin Gerritse via kj.gerritse@leidschendam-voorburg.nl.

Coachen in coronatijd

In een drieluik laten we zien hoe de gemeenten Krimpen aan den IJssel, Leidschendam-Voorburg en Uden het vraagstuk Coachen in coronatijd aanpakken. Tijdens de lockdown heeft A&O fonds Gemeenten een snelle coronasubsidie in het leven geroepen. Er was veel behoefte aan ondersteuning want een recordaantal van maar liefst 450 aanvragen zijn ingediend. In de aanvragen is een duidelijke rode draad te zien van de verschillende behoeften die de gemeente heeft in deze tijd van grote veranderingen.

Subsidie en Expertise

Wil jouw gemeente ook aan de slag met een project om de wendbaarheid van de medewerkers te vergroten? Klik dan op de knop 'Dat wil ik ook' en A&O fonds Gemeenten helpt je verder met subsidie en expertise.

Dat wil ik ook

Contact

De mogelijkheden voor subsidie en expertise eerst bespreken? Neem contact op met subsidies@aeno.nl om jouw wensen en ons maatwerk op elkaar af te stemmen.

Stuur een email

Misschien vind je dit ook interessant