Het aantal vrouwen dat werkt in topfuncties bij grote Nederlandse gemeenten is inmiddels bijna net zo hoog als het aantal mannen. Dit blijkt uit onderzoek van nieuwszender BNR. '44% van de ambtelijke topfuncties wordt nu ingevuld door een vrouw', meldt BNR. De nieuwszender deed onderzoek onder de 25 grootste gemeenten van Nederland.

'De gemeenten geven hiermee het goede voorbeeld aan beursgenoteerde bedrijven, die sinds de jaarwisseling aan een wettelijk vrouwenquotum moeten voldoen', meldt de radiozender.

Van de gemeenten die BNR onderzocht, voldoen 18 gemeenten aan het vrouwenquotum. Gemeenten Ede (75 procent), Zaanstad (67 procent) en Haarlem (61 procent) hebben het hoogste percentage vrouwen in topfuncties. De gemeenten met het laagste percentage vrouwen in topfuncties zijn, volgens BNR, Almere (27 procent), Dordrecht (20 procent) en Den Bosch (17 procent). Meer conclusies lezen? Ga hier naar het nieuwsbericht.

De gemeenten geven hiermee het goede voorbeeld aan beursgenoteerde bedrijven, die sinds de jaarwisseling aan een wettelijk vrouwenquotum moeten voldoen.

BNR Nieuwsradio

Personeelsmonitor

Uit onze jaarlijkse Personeelsmonitor bleek dat ook al in 2020 meer vrouwelijke leidinggevenden bij gemeenten in dienst waren dan in voorgaande jaren en dat het salaris min of meer gelijk is tussen mannen en vrouwen in 2020.

De stijging van vrouwen in topfuncties bij gemeenten steeg van 40% in 2019 naar 43% in 2020, zo blijkt uit de Personeelsmonitor. In deze periode is ook het verschil in het bruto maandsalaris (gecorrigeerd voor deeltijd) tussen mannen en vrouwen in de gemeentelijke sector kleiner geworden. Mannen verdienen slechts € 2,- bruto meer dan vrouwen.

Ook voor dit jaar staat er een Personeelsmonitor gepland. Deze komt uit in mei 2022 en beslaat de gegevens van gemeentepersoneel in 2021.

'Niet achterover leunen'

BNR sprak met Mariëtte Turkenburg, voorzitter van Talent naar de Top, een stichting met een maatschappelijke doelstelling voor meer divers talent in de (sub)top.

Turkenburg zegt: 'Gemiddeld genomen doet de overheid het goed, maar je ziet wel een heel wisselend beeld. Bij de gemeenten zie je die verschillen en die zien wij bijvoorbeeld ook bij ministeries. Dus daar is zeker nog wel werk aan de winkel, ze kunnen niet achterover gaan leunen.'

Misschien vind je dit ook interessant