Hard werken, veel doen, alles op tijd af krijgen, het goed willen doen… het kan druk zijn op je werk. Zeker in deze tijd waarin vacatures moeilijk worden ingevuld en er een grote workload is. Ik ken het ook. Mij helpt het zicht te hebben op mijn energiegevers en energienemers. Het is deze week de Week van de Werkstress. Heb jij last van werkdruk? Laat het mij weten bij in de poll.

Fieke Horsten is projectleider Vitaliteit bij A&O en blogt over wat je zelf kan doen als je last hebt van werkdruk.

In de gemeentelijke sector zien we helaas al jaren dat werkdruk verzuimoorzaak nummer 1 is. En dat de werkdruk in combinatie met hoog verzuim en krapte op de arbeidsmarkt er niet minder op wordt.

Individueel, als team of organisatie breed aan de slag?

Als je als medewerker last hebt van werkdruk, dan kun je iets doen. Zijn er meerdere collega’s in hetzelfde team met signalen, dan is het verstandig om met het hele team aan de slag te gaan. Er zijn dan vast energievreters waar meerdere medewerkers last van hebben en waarbij het zinvol is om samen te werken en deze aan te pakken.

Hoe meer teams en afdelingen aan de slag gaan, hoe belangrijker het is om dit organisatie breed te faciliteren en daar van te leren. Wellicht zijn er maatregelen op organisatieniveau mogelijk waar alle teams profijt van hebben.

Wil je weten hoe je werkdruk aanpakt als leidinggevende of als organisatie lees dan mijn vorige blog: "Pak de werkdruk nu aan!"

Fieke horsten met hond 800

Wat zijn jouw energiegevers en energienemers?

Als jij werkdruk ervaart is het belangrijk om iets te gaan doen. Gelukkig is er veel mogelijk. Om te hoge werkdruk aan te pakken blijkt het belangrijk om ook aandacht te geven aan onderdelen van je werk waarvan je energie krijg: energiegevers. Bijvoorbeeld als iets moeilijks je toch lukt, of als je van iemand hoort dat je iets goed hebt gedaan.

Ik krijg energie van nieuwe dingen doen en buiten mijn comfortzone gaan. Zo vind ik het iedere keer weer spannend om voor de camera een webinar te verzorgen. Maar na afloop voelt het goed. Ik zoek het dus wel op. Wat ik lastig vind is ‘nee’ zeggen tegen vooral nieuwe dingen. Hierdoor heb ik soms wat veel hooi op mijn vork. Gelukkig lukt het goed om thuis te ontspannen door met de hond te wandelen of te gaan sporten.

Ook zijn er andere onderdelen van je werk die meer energie kosten en zijn energievreters. Het is handig om je eigen energievreters en energiegevers op een rijtje te zetten. De Checklist Energiegevers en Energievreters kunnen je op gang helpen. Het invullen van de checklist geeft je inspiratie om de eigen energiegevers te vergroten. De lijst kan het daarmee makkelijker maken om zelf ook iets te gaan doen.

Er kan niet meer gestemd worden.

Uitslag:

Heb jij last van werkdruk?

  • Ja

    53%
    9 Stemmen
  • Nee

    47%
    8 Stemmen
  • Weet niet

    0%
    0 Stemmen

Totaal aantal stemmen: 17

Vijf strategieën omgaan met werkdruk

Dit zijn de vijf manieren om om te gaan met werkstress.

  • Aanpakken: De energievreters en problemen die er zijn oplossen.
  • Loslaten: Aanvaarden waar je geen invloed op hebt.
  • Vergroten: Energiegevers die er al zijn vergroten.
  • Toevoegen: Nieuwe energiegevers toevoegen.
  • Opladen: Ontspannen, herstellen en je batterij weer opladen
Fieke rke0400 ps online

Fieke Horsten

Fieke Horsten is projectleider op het thema vitaliteit. Ze houdt zich naast de BRUIS campagne bezig met gezond, veilig en hybride werken. Haar ambitie is dat organisaties door aandacht en zorg voor elkaar die omstandigheden bieden waarin optimaal gewerkt kan worden. Ze gelooft dat dit zal resulteren in betere dienstverlening richting de klant.

Wil je op de hoogte blijven van alle activiteiten binnen het thema vitaliteit? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Heb je vragen? Mail naar Fieke.horsten@aeno.nl.

Stuur een email Nieuwsbrief Vitaliteit Alle blogs van Fieke

Misschien vind je dit ook interessant