Hoe maak je het verschil met vitaliteit in jouw gemeente? Met alleen het organiseren van een vitaliteitsweek ben je er nog niet. Hoe bereik je bijvoorbeeld ook de collega’s die normaal gesproken niet mee doen? Fieke Horsten is projectleider Vitaliteit bij A&O en blogt over wat haar opvalt over vitaliteit bij gemeenten.

Fieke rke0400 ps online

Hoe vaak neem jij de tijd om stil te staan bij hoe het echt met je gaat?

Fieke Horsten, Projectleider Vitaliteit A&O fonds Gemeenten

Het lijkt zo logisch als je aan de slag gaat met vitaliteit in je organisatie, dan organiseer je een vitaliteitsweek. Een week met een mooi aanbod van workshops op het gebied van voeding, mindfulness, werkstress, bewegen, enzovoort. Liefst ook nog verzorgd door één van de collega’s die een hobby heeft op dit gebied. Vaak zie je dat hetzelfde enthousiast clubje collega’s deelneemt aan de workshops in die week. Harstikke leuk! Maar met een éénmalige ludieke workshop verander je niet de vitaliteit. Hoe maak je dan wel het verschil en bereik je ook de collega’s die normaal gesproken niet mee doen?

Hoe vaak neem jij de tijd om stil te staan bij hoe het echt met je gaat?

Veel mensen laten zich leiden door de waan van de dag en staan daardoor (te) weinig stil bij hoe het nu echt gaat. Is je werk-privé balans wel in orde? Zit je nog op de juiste plek? Beweeg je voldoende en neem je voldoende rust? Allemaal vragen waar je bij stil kunt staan maar waar je vaak de tijd niet voor neemt.

Hoe fijn is het als iemand op het goede moment de juiste vragen stelt en oprecht interesse in jou toont door goed te luisteren en door te vragen.

Fieke Horsten, Projectleider Vitaliteit A&O fonds Gemeenten
Fieke Horsten fiets 800

Zo heeft voldoende bewegen bij mij wel de aandacht. Mijn stappenteller helpt daarbij. Ik check meerdere keren op de dag of ik wel de 10.000 stappen ga halen en sport activiteiten heb ik inmiddels ook redelijk vast ingepland.

Maar aandacht voor mijn werk-privé balans vind ik lastiger, zeker als ik in de flow zit kan ik in de avond ook nog wel achter mijn laptop kruipen. Het lukt me steeds vaker hier een bewuste een keuze te maken, zeker als iemand me er op wijst.

Dus hoe fijn is het als iemand op het goede moment de juiste vragen stelt. En oprecht interesse in jou toont door goed te luisteren en door te vragen. Hoe gaat het met je of hoe voel je je? Wat vind je belangrijk? Waar ligt je behoefte? Wat heb je nodig? Wat is jouw valkuil?

Door een goed gesprek over vitaliteit met jouw collega of leidinggevende creëer je bewustwording en dat is noodzakelijk om te veranderen. Je kunt immers pas iets veranderen aan een situatie of gevoel als je bewust bent van je gedrag.

Hoe vaak toon jij die oprechte interesse?

Jij kan die collega zijn die dat fijne gesprek aangaat. Vanuit oprechte interesse en zorg voor elkaar kan jij degene zijn die de collega even tot stilstand brengt en op het juiste moment het gesprek aangaat. Misschien kan je ook nog wat tips geven van goede ervaringen die je zelf hebt.

Laten we vooral doorgaan, door eerst samen stil te staan

Fieke Horsten, Projectleider A&O fonds Gemeenten

Door zelf te vertellen waar je mee stoeit, nodig je iemand anders uit ook zijn verhaal te delen. Mijn uitdaging is daar ook echt de tijd voor te nemen. Gelukkig ervaar ik steeds vaker hoe fijn het is op zo’n moment echt persoonlijk contact te hebben wat het makkelijker maakt de tijd ervoor te nemen. Bij mij helpt de spreuk “Laten we vooral doorgaan, door eerst samen stil te staan” daarbij.

En hoe mooi is het als in een gesprek iemand zijn behoefte aanbod komt en jij kan verwijzen naar een gave workshop in de vitaliteitsweek die je organiseert! Dus vooral blijven organiseren die week 😊….!

Kun jij wel wat handvatten gebruiken?

Binnen de BRUIS campagne van A&O fonds gemeenten staat het gesprek voeren centraal. De volgende werkvormen kunnen je hierbij helpen:

BRUIS heeft als doel iedereen bij de gemeente te stimuleren om na te denken over hoe iemand zelf en met collega’s vitaal kan blijven werken. De BRUIScampagne kan je direct inzetten in jouw gemeente. Lees hieronder meer.

Nog een extra steuntje nodig?

A&O fonds Gemeenten biedt naast praktische tools en een uitgedachte BRUIS campagne ook subsidie en expertise om structureel het gesprek over vitaliteit te voeren.

Naar Subsidie en Expertise
Fieke rke0400 ps online

Fieke Horsten

Fieke Horsten is projectleider op het thema vitaliteit. Ze houdt zich naast de BRUIS campagne bezig met gezond&veilig en hybride werken. Haar ambitie is dat organisaties door aandacht en zorg voor elkaar die omstandigheden bieden waarin optimaal gewerkt kan worden. Ze gelooft dat dit zal resulteren in betere dienstverlening richting de klant.

Wil je op de hoogte blijven van alle activiteiten binnen het thema vitaliteit? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Heb je vragen? Mail naar Fieke.horsten@aeno.nl.

Reageren op Fieke's blog? Doe dat dan via de LinkedIn-link hieronder.

Reageer Alle blogs Fieke

Misschien vind je dit ook interessant