Eerder dit jaar werd ik geïnterviewd voor de Happy Boss Dialogs over werkgeluk in verband met een boek dat er komt. Een leuk gesprek was het dat me aan het denken zette over wat voor soort directeur ik eigenlijk ben. Nu de krapte op de arbeidsmarkt groot is en zeker ook de gemeenten dat voelen, denk ik nog vaker dan eerst, hoe maakt A&O als werkgever het verschil? Of nog specifieker, hoe doe ik dat?

Karin is directeur bij het A&O fonds en blogt over wat haar opvalt in gemeenteland.

Karin sleeking 800

Ik geloof oprecht dat er voor iedereen een plekje op de arbeidsmarkt is.

Karin Sleeking, Directeur A&O fonds Gemeenten

Openstaande vacatures

Bijna 9000 vacatures staan op dit moment open bij gemeenten. Dat blijkt uit onze Vacaturemonitor tweede kwartaal 2021. Er zijn 40% meer vacatures geplaatst door gemeenten dan in het 1e kwartaal van 2021. De krapte zit op dezelfde beleidsterreinen als voor de coronacrisis; ruimtelijk domein, ICT en financieel-economisch. Gemeenten concurreren met andere overheden en bedrijven om dezelfde mensen.

Kans

Ik ben er echt van overtuigd dat je een nieuwe medewerker altijd een echte kans moet geven, zeker als het zijn of haar eerste kans is. Daar sta ik heel erg voor open. Ik durf te zeggen dat ik niet naar leeftijd of ervaring van een persoon kijk, maar naar wat hij of zij aan onze organisatie toe kan voegen. Wel vind ik het erg belangrijk dat medewerkers willen blijven leren en zichzelf uitdagen om zich verder te ontwikkelen. Als een medewerker niet openstaat voor groei en ontwikkeling, dan vind ik het ook niet moeilijk om vervolgens afscheid te nemen van iemand. Stilstaan vind ik dood in de pot en past niet bij de gemeente waar veel veranderingen elkaar snel opvolgen.

Wel vind ik het erg belangrijk dat medewerkers willen blijven leren en zichzelf uitdagen om zich verder te ontwikkelen.

Karin Sleeking, Directeur A&O fonds Gemeenten

Solliciteren

Wij besteden bij A&O veel aandacht aan het sollicitatieproces. De inhoud en de uitstraling van de vacaturetekst zijn erg belangrijk. We willen ook echt volledig zijn. Staat er duidelijk in wat we verwachten, wat we doen en voor wie we dagelijks aan de slag zijn?

Als ook de huisstijl goed geplaatst is, zetten we de vacaturetekst uit in de landelijke vacaturebanken, maar ook in onze socials. Het werkt echt om van de vacature een persoonlijke oproep te maken. Ik krijg bijvoorbeeld nog steeds complimenten van collega’s over een video die we een tijd geleden maakten met collega’s op ronddraaiende stoelen. De collega’s vertelden stuk voor stuk waarom zij werken bij A&O fonds Gemeenten en met de video kwam de inhoud van de vacature en het enthousiasme van de collega’s helemaal naar voren.

Accepteer onze cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Een verrassende brief en je hebt onze aandacht

Bij het selecteren van brieven kijken we naar verrassende zinnen en in het curriculum vitae zoeken we naar opvallende loopbaanwendingen. In het gesprek stellen we onverwachte vragen als: wat wil je worden als je groot bent? Welke media lees je elke dag? Het antwoord doet er bijna niet toe: wel het enthousiasme waarmee je praat en of we een gesprek kunnen voeren.

Landelijk werken bij het A&O fonds betekent immers dat je stevig in je schoenen moet staan. Het werk is veel en uiteenlopend. Je moet de hoeveelheid bijvoorbeeld goed kunnen prioriteren. Nee kunnen zeggen en duidelijk zijn, met behoud van een goede relatie, hoort daarbij. Ook hoef je zeker niet gelijk alles te weten. Na het inwerken komt dat vanzelf wel en door het gesprek weten we hoe flexibel je bent ingesteld. Omdat we een kleine organisatie zijn helpen we elkaar ook collegiaal en dat bevordert de inwerksnelheid.

Mijn tips voor een effectief sollicitatiegesprek zijn:

  • Kijk en luister echt naar de sollicitant
  • Ga het gesprek aan, beoordeel niet het antwoord maar zoek naar de manier van denken
  • Als iemand echt aan het werk gaat, komt het zeker goed; heb vertrouwen

Team waar ik trots op ben

Het resultaat is een team waar ik trots op ben. Bij A&O werken unieke personen van begin 20 tot boven de 60 uit alle windstreken met kennis, deskundigheid uit verschillende sectoren. Samen zijn we een gemotiveerd team dat klaarstaat om het beste uit het fonds te halen voor de gemeenten en de mensen die er werken. ‘Voor ieder een plaatsje op de arbeidsmarkt' is en blijft mijn motto!

Karin sleeking2 800

Karin Sleeking

Karin Sleeking is vier jaar directeur van A&O fonds Gemeenten en blogt over de inzichten die ze op doet bij gemeenten.

Werkgeluk en gezondheid zijn belangrijk voor Karin. Karin wordt gelukkig van werken met mensen. Ze houdt van samen dingen realiseren en doelen bereiken.

'Door actief met werk bezig te zijn, blijf je levendig en vitaal en je blijft daarmee midden in de maatschappij staan.'

Misschien vind je dit ook interessant