In het verleden, ik praat over een kleine 50 jaar terug, reed ik in een Fiat 128, een heel oud, vierkant blikje. Okerkleurig. Lelijk kan je wel zeggen, maar hij reed. Het schakelen was even een handigheidje. Je moest hem in zijn drie gooien en dan reed je vanzelf weg. Af en toe was het tijd om de olie te verversen. Daar moest ik zelf aan denken. Vergat ik dat, dan kwam ik stil te staan. Nu rijd ik in een Audi 3 en ik kreeg onlangs automatisch de melding: het is tijd voor een olieservice. Mooi, de vooruitgang. Ik moest een afspraak maken met een computer die deed alsof hij een mevrouw was. Dat voelde wat gek, maar het liep eigenlijk wel eh… gesmeerd.

Christien Bronda, gemeentesecretaris en algemeen directeur gemeente Groningen, schrijft voor A&O fonds Gemeenten columns. Deze verschijnen ook in magazine Binnenlands Bestuur.

Wat ik maar wil zeggen: alles heeft onderhoud nodig. Zelfs de modernste elektrische auto’s van nu. Onderhoud is soms niet genoeg. Mijn vorige, laatste echt eigen, auto was af. Daar kon je niet meer tegen smeren. Erg jammer, want ik was er aan gehecht. Vrienden kennen deze auto als mijn geliefde Droppie.

Organisaties hebben onderhoud nodig

U voelt wel aan dat ik het in deze column niet alleen over auto’s ga hebben. Ook organisaties hebben onderhoud nodig. Bij de gemeente Groningen gaan de komende tien jaar zo’n 1500 mensen met pensioen. Die mensen zijn vaak nog hartstikke actief en productief, maar we hebben nu eenmaal met zijn allen afgesproken dat we op een bepaalde leeftijd afscheid van elkaar nemen. Tot díé leeftijd mag je werken, daarna moet je met pensioen. We moeten dus heel veel gewaardeerde mensen gaan vervangen de komende tijd.

Maar ook voor medewerkers die jonger zijn, is het af en toe tijd voor een ‘olieservice’. Daarom ben ik zo blij met ons vitaliteitsprogramma. Daar zit veel in. Cursussen en opleidingen bijvoorbeeld. Met alle ontwikkelingen in onze wereld is de kans groot dat de opleiding die je in je jonge jaren hebt gevolgd, verouderd raakt. Het programma biedt een ontzettend breed opleidingsaanbod aan. Zo kun je je weer helemaal laten oplappen op het gebied van bijvoorbeeld AI of de laatste ontwikkelingen in de publieke dienstverlening. Ik kan het elke organisatie aanraden. Het A&O fonds gemeenten kan hierbij behulpzaam zijn.

Aandacht voor lichaam en geest

Ons vitaliteitsprogramma heeft ook aandacht voor lichaam en geest. Wie lekker in zijn vel zit, functioneert beter. Zelf vind ik het heerlijk om naar de kapper, de masseur en de bioscoop te gaan. Ook sporten helpt om fit te blijven. Toch hebben we bij onze gemeente niet een sportschool en we geven ook geen korting op een sportschoolabonnement. Want niet iedereen wil er gebruik van maken. Je hoeft niet mee te betalen aan de afgetrainde lijven van je collega’s. Zo blijft er meer geld over in de werkkostenregeling. En daarvan kun je, als je wilt, zelf je sportschool betalen. Of, zoals in mijn geval, een weekendje weg.

Ook leidinggeven is een vak dat je moet onderhouden. Al onze leidinggevenden beginnen deze week aan een tweejarig leiderschapsontwikkelingsprogramma. Het omvat allerlei aspecten van het leidinggeven, zoals intervisie, persoonlijke coaching, omgaan met crisissituaties, samenwerken en meer. En we leren elkaar beter kennen, dat vind ik ook belangrijk.

Zo steken we af en toe de peilstok in onze organisatie. Tijdig doorsmeren en olie verversen, dan blijft alles soepel draaien.

Misschien vind je dit ook interessant