De OR dag Gezond en Veilig werken van 21 september 2020 levert veel belangrijke inzichten op die we hier graag delen. Hier vind je alle presentaties en webinars bij elkaar. Het event was 100% online.

Opening

De dag begon met een aansprekende opening van Gijsbert Boggia, bestuurslid A&O fonds Gemeenten namens FNV Overheid. Kijk deze presentatie hier terug.

Accepteer onze cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Mentimeter

Daarna maakten de deelnemers kennis met elkaar door vragen via Mentimeter te beantwoorden. Ook werden via de chat vragen gesteld en door andere deelnemers beantwoord.

Zien wat de resultaten zijn? We maakten voor je een visuele pdf. Download deze hier.

Deze dag was interactiviteit in de breedste zin van het woord!

Deelnemer, OR dag Gezond en Veilig werken

Volg ons

Blijf op de hoogte en volg ons op Linkedin, Twitter en Youtube-kanaal.

Je wordt op de hoogte gehouden van onze evenementen, workshops en webinars. Ook inspireren we je met geleerde lessen van andere gemeenten en met de nieuwste instrumenten om de gemeente nog wendbaarder te maken.

Linkedin Twitter Youtube

A&O Nieuwsbrief

Word lid van één of meerdere nieuwsbrieven, zodat we je op de hoogte kunnen houden van onze activiteiten binnen jouw specialiteit.

Schrijf je hier in

Dagvoorzitter en workshopleider, Alex van der Wal, heeft uitgelegd hoe belangrijk de fases Weten, Willen, Kunnen, Durven en Volhouden om gezond en veilig gedrag te bevorderen, zijn.

Accepteer onze cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Arbocatalogus

In zijn verhaal wordt verwezen naar de Arbocatalogus waar specifiek voor de OR informatie te vinden is. De arbocatalogus gaat over de onderwerpen werkdruk, fysieke belasting, agressie en geweld en beeldschermwerk. En de toolkit met inspiratie en veel praktische hulpmiddelen voor medewerkers en leidinggeven op het gebied van werkdruk en agressie.

Tijdens de OR dag gaven we drie workshops: grenzen stellen aan agressie, invloed op werkdruk en resultaten boeken als OR.

Or dag camera presentatie

Grenzen stellen aan agressie

Hoe kan je als OR jouw organisatie veiliger helpen maken? De aanpak van publieksagressie blijft in ontwikkeling, onder andere doordat we steeds meer geconfronteerd worden met incidenten via sociale media, contacten met groepen burgers regelmatig spanningsvol verlopen en we ook steeds meer naar de kwaliteit van onze dienstverlening kijken als preventieve maatregel.

De presentatie werd gegeven door Monique van Limpt van Habilis. Monique van Limpt (Habilis) is schrijfster van de arbocatalogus over agressie en binnen veel gemeentelijke organisaties actief op dit gebied.

Ik ga mij verdiepen in hoe onze gemeente met het onderwerp agressie omgaat

Deelnemer, OR dag Gezond en Veilig werken

Invloed op werkdruk

Ervaar wat heb je nodig om als OR ongezonde werkdruk effectief aan te pakken en het werkplezier te laten groeien? Naast de top down benadering wordt een bottum up aanpak aangeboden. Door deze zelf te ervaren komt de deelnemer er achter of dit iets is wat je als OR kan aankaarten binnen jouw gemeentelijke organisatie.

Door Huub Pennock van De goede Praktijk. Huub adviseerde bij het actualiseren van de huidige arbocatalogus over werkdruk. Huub heeft daarbij ruime ervaring bij gemeenten.

OR meenemen en bestuurders schema over werkdruk voorleggen.

Deelnemer, OR dag Gezond en Veilig werken

Resultaat boeken als OR

Wat voor OR wil je zijn en hoe communiceer je met bestuurder en je achterban? Als je blijft doen wat je deed, krijg je wat je kreeg. Wil je iets anders voor jouw OR? In deze workshop krijg je inzicht in hoe jullie het doen en waar je kunt verbeteren. Zodat je makkelijker resultaat haalt. Deze workshop is verzorgt door Alex van der Wal van De Goede Praktijk. Hij heeft diverse gemeenten geholpen veiliger en gezonder te werken.

Ik ga met collega's OR de bottum-up benadering bespreken en proberen in te voeren in onze organisatie

Deelnemer, OR dag Gezond en Veilig werken

Toolkit Gezond en Veilig werken

Wil jij aan de slag met werkdruk en agressie bij jouw gemeente? A&O fonds Gemeenten helpt je hierbij met tools voor communicatie en implementatie. Op deze plek vind je inspiratie en veel praktische hulpmiddelen. Voor zowel werkdruk als agressie, voor medewerkers en de leidinggevenden. De hulpmiddelen doorlopen zes stappen naar nieuw gedrag.

Misschien vind je dit ook interessant