A&O fonds Gemeenten organiseert op 21 september de online OR Arbo-dag 2020. Dit is een digitale inspiratie en netwerkdag voor OR-leden rondom het stimuleren van gezond en veilig werken. Kom je ook? Schrijf je dan nu in.

Worstel jij ook wel eens in je rol rondom gezond en veilig werken als OR-lid? Het komt voor dat arbo ondersneeuwt door andere prioriteiten maar ondernemingsraden hebben wel degelijk invloed op gezond en veilig werken in hun organisatie. De OR heeft instemmingsrecht op alle arbozaken en kan via het initiatiefrecht ook zelf onderwerpen naar voren brengen.

Een concrete aanpak bedenken is soms moeilijk. Hoe komen we tot een goed plan? Hoe krijgen we de organisatie gemotiveerd? Hoe zorgen we dat de Arbeidsomstandigheden echt blijvend verbeteren? De Arbo-dag 2020 geeft je ideeën en antwoorden.

Meld je hier aan voor deze speciale digitale OR-dag op 21 september 2020 van 9.00 tot 15.30 uur.

Wat levert de OR Arbo-dag op?

  • Hulp bij verkleinen arbeidsrisico’s in jouw gemeentelijke organisatie.
  • Samen met je or-collega’s de juiste prioriteiten stellen.
  • Effectiever kunnen overleggen met je bestuurder.
  • Weten hoe je de risico’s van ongezonde werkdruk en agressie succesvol aanpakt.
  • Beter raadplegen en informeren achterban over arbeidsrisico’s en oplossingen.
  • Goede besluiten en aansprekende resultaten realiseren.
  • Leren van ervaringen van andere OR leden en experts.
  • Ontmoeten OR leden van andere gemeenten.
  • Een effectieve dag zonder reistijd.
  • Alle ruimte om te netwerken met andere deelnemers.
  • Handige hulpmiddelen krijgen om je werk in de OR te ondersteunen.

Workshops

We treffen elkaar digitaal met ruimte voor interactie. In twee workshoprondes krijg je inzichten en inspiratie. Er zijn tussen de verschillende onderdelen ruime pauzeblokken om je energie te kunnen verdelen tussen digitaal en fysiek. Het inhoudelijk accent van de dag ligt op werkdruk en agressie.

We willen dat alle kennis die er nu is, zoals in de Arbocatalogus, de werkvloer gaat bereiken. Leer nieuwe mensen kennen, wissel, ervaringen uit en inspireer elkaar. Op deze dag kan je dus veel leren van experts maar vooral ook van elkaar.

In de workhopsrondes kan je kiezen uit drie workshops:

1. Grenzen stellen aan agressie

Hoe kan je als OR jouw organisatie veiliger helpen maken? De aanpak van publieksagressie blijft in ontwikkeling, o.a. doordat we steeds meer geconfronteerd worden met incidenten via sociale media, contacten met groepen burgers regelmatig spanningsvol verlopen en we ook steeds meer naar de kwaliteit van onze dienstverlening kijken als preventieve maatregel. Door Monique van Limpt van Habilis. Monique van Limpt (Habilis) is schrijfster van de arbocatalogus over agressie en binnen veel gemeentelijke organisatie inmiddels ervaren met het toepassen van de ‘arena-aanpak voor de dialoog over agressie.

2. Invloed op werkdruk

Ervaar wat heb je nodig om als OR ongezonde werkdruk effectief aan te pakken en het werkplezier te laten groeien? Ervaar een aanpak waar ook bestuurders blij van worden. Door Huub Pennock van De goede Praktijk. Huub Pennock is sinds 1988 actief in het adviseren, trainen en stimuleren van gezond en veilig werken. Huub heeft daarbij ruime ervaring bij gemeenten. Huub adviseerde bij het actualiseren van de huidige arbocatalogus over werkdruk. Werkdruk en ongewenst gedrag zijn specialismen van Huub.

3. Resultaat boeken als OR

Wat voor OR wil je zijn en hoe communiceer je met bestuurder en je achterban? Als je blijft doen wat je deed, krijg je wat je kreeg. Wil je iets anders voor jouw OR? In deze workshop krijg je inzicht in hoe jullie het doen en waar je kunt verbeteren. Zodat je makkelijker resultaat haalt. Deze workshop wordt verzorgt door Alex van der Wal van De Goede Praktijk.

Alex van der Wal is al meer dan 30 jaar als trainer en adviseur actief. Hij heeft diverse gemeenten geholpen veiliger en gezonder te werken. Alex zal je op een interactieve manier confronteren met hoe je als OR slimmer en duidelijker kunt overleggen met de bestuurder. Hij helpt te evalueren hoe jullie als OR zelf tot besluiten en draagvlak komen. En hoe zorg je voor een aanpak waar de achterban ook van zegt: “Geweldig dat de OR dit voor ons allen stimuleert”.

De workshops zijn later ook nog digitaal te volgen via de community gezond en veilig werken van het A&O fonds Gemeenten.

Programma

  • 09.00 Digitale Check In
  • 09:10 Opening door bondsbestuurder
  • 09.15 Digitaal meet and greet (wie heb ik aan de lijn?) mbv mentimeter
  • 09.45 Plenair: Hoe verloopt een verbetering in gezond en veilig werken? En waar heb jij inzichten of steun nodig?
  • 10.30 - 11.00 pauze
  • 11.00 - 12.15 1e workshopronde
  • 12.15 - 13.15 Pauzen en energie-oplaad moment
  • 13.15 – 14.30 2e workshopronde
  • 14.30 Grand finale: van kennis en inzicht, via plan naar actie. Het creëren van een gezamenlijk statement aan de OR-en en Bestuurders van alle gemeentelijke organisaties in Nederland.
  • 15.00 Afsluiting.

Volg ons

Blijf op de hoogte en volg ons op Linkedin, Twitter en Youtube-kanaal.

Je wordt op de hoogte gehouden van onze evenementen, workshops en webinars. Ook inspireren we je met geleerde lessen van andere gemeenten en met de nieuwste instrumenten om de gemeente nog wendbaarder te maken.

Linkedin Twitter Youtube

A&O Nieuwsbrief

Word lid van één of meerdere nieuwsbrieven, zodat we je op de hoogte kunnen houden van onze activiteiten binnen jouw specialiteit.

Schrijf je hier in

Misschien vind je dit ook interessant