Het ligt voor de hand om mensen in te lenen als het (tijdelijk) erg druk wordt in het sociaal domein. Maar het past in een talentgerichte organisatie om eigen mensen een kans te geven om zich te ontwikkelen en bij te leren. In Dronten is er veel belangstelling voor, vertellen Jan Willem Schmidt, teammanager van Inkomen/Publiekszaken en Marion Ebbeling, adviseur leren en ontwikkelen.

Teammanagers zijn volop bereid om mee te werken

Jan Willem Schmidt, Teammanager van Inkomen/Publiekszaken

Wat is het vraagstuk?

Door corona verwachten we een stijging van het aantal bijstandsaanvragen, we kregen al aanbiedingen voor extra mensen van detacheringsbureaus. Tegelijk zagen we een aanbod voor een opleiding tot inkomensconsulent. Zo kwamen we op de gedachte dat er in de organisatie misschien mensen van andere teams die training wilden volgen. Ook omdat sommige medewerkers minder te doen hebben door corona. Een mooi moment voor medewerkers om zich te ontwikkelen en andere werkzaamheden uit te proberen!

Hoe heb je het aangepakt?

  • Nagevraagd bij teammanagers: Heb je mensen die geïnteresseerd zijn om de opleiding tot inkomensconsulent te volgen?
  • Team Inkomen betaalt de opleidingskosten in ruil voor een aantal uren beschikbaarheid wanneer het drukker wordt met de bijstandsaanvragen.
  • Samenwerking gezocht met de Dronten Academie, onze interne opleidingsacademie voor collega’s.
  • Afspraken gemaakt met opleidingsaanbieder en training gegeven.

Wat gaat er goed?

De belangstelling was boven verwachting; elf mensen hebben de opleiding gevolgd, onder anderen een medewerker leerplicht, een medewerker bijstand en een HRM-adviseur. Maar ook medewerkers financiën en groenbeheer. Een gemêleerd gezelschap, allemaal hebben ze de training afgerond met een gemiddeld cijfer van maar liefst 8,3! Alle teammanagers waren volop bereid om mee te werken. Om de kennis actueel te houden en uit te breiden, oefenen we met de groep tweewekelijks het afhandelen van een aanvraag en dat vergelijken we met een echte afhandeling.

Wat kan er beter?

We hadden niet onmiddellijk veel werk omdat de aanvragen niet stegen, maar nu zien we die stijging wel. Dit betekent dat we extra mensen kunnen inzetten. De golf met extra bijstandsaanvragen komt er - jammer genoeg - aan.

Wat zijn je lessen voor andere gemeenten?

Kijk eerst in eigen huis wie zich willen ontwikkelen, voordat je iemand van buiten haalt. Het is goed voor de motivatie van mensen. Bij ons past het in een breder perspectief; we hebben het ontwikkelen van mensen hoog in het vaandel staan.

Voor vragen en meer informatie over de aanpak van Dronten, neem contact op met Marion Ebbeling via m.ebbeling@dronten.nl.

Stuur een email

Intern zoeken

De coronapandemie is ingrijpend voor gemeentelijke organisaties. Op sommige plekken kunnen medewerkers het werk haast niet aan, op andere plekken valt opeens alles stil. In dit drieluik kijken gemeenten Dronten, De Wolden Hoogeveen en Meerinzicht vooral eerst binnen de eigen organisatie om de plekken op te vullen waar, door corona, veel werk is. Op langere termijn kunnen deze veranderingen een echte verbetering zijn voor de organisatie, zo valt op te maken uit deze verhalen uit de praktijk.

Subsidie en Expertise

Wil jouw gemeente ook aan de slag met een project om de wendbaarheid van de medewerkers te vergroten? Klik dan op de knop 'Dat wil ik ook' en A&O fonds Gemeenten helpt je verder met subsidie en expertise.

Dat wil ik ook

Contact

De mogelijkheden voor subsidie en expertise eerst bespreken? Neem contact op met subsidies@aeno.nl om jouw wensen en ons maatwerk op elkaar af te stemmen.

Stuur een email

Volg ons

Blijf op de hoogte en volg ons op Linkedin, Twitter en Youtube-kanaal.

LinkedIn Twitter Youtube

A&O Nieuwsbrief

Word lid van één of meerdere nieuwsbrieven, zodat we je op de hoogte kunnen houden van onze activiteiten binnen jouw specialiteit.

Schrijf je hier in

Misschien vind je dit ook interessant