Het uitzendbureau heet SWOP (SamenWerkingsorganisatie Personeel) met een knipoog naar het Engelse to swap (ruilen). SWOP past in de cultuur van de organisatie waarin het onderling delen van kennis en kunde hoog in het vaandel staat, vertelt adviseur Opleiden en Ontwikkelen van gemeente De Wolden Hoogeveen, José Kok.

Jose Kok De Wolden Hoogeveen portret

Het is puzzelen om het optimale te bereiken voor alle partijen

José Kok, Adviseur Opleiden en Ontwikkelen

Wat is het vraagstuk?

In het begin van de coronatijd waren we op sommige plekken flink onderbezet, bijvoorbeeld in het telefoonteam. Maar in andere functies stond het werk stil, de medewerkers van het zwembad hadden niets meer te doen. Zo hebben we in die eerste ‘paniektijd’ een intern uitzendbureau opgezet.

Hoe heb je het aangepakt?

  • Bericht geplaatst op intranet
  • De HR-adviseurs gevraagd welke vraag c.q. aanbod zij in hun eenheid hebben
  • Matchen vraag en aanbod
  • Gesprekken met medewerkers om te horen hoe het gaat

Wat gaat er goed?

Bijna alle vragen voor het invullen van een open plek krijgen we ingevuld. Zowel medewerkers als leidinggevenden weten SWOP goed te vinden. Van plek gewisselde medewerkers zijn over het algemeen positief, blijkt in de monitoringsgesprekken.

In totaal hebben we 13 plekken ingevuld met 19 mensen. Zo hebben we de vacature ingevuld voor een secretaresse bij de crisisorganisatie, een vacature bij communicatie en verscheidene plekken bij het telefoonteam. Het gaat allemaal informeel en open, we zorgen dat we goed in beeld hebben wat het de kandidaat en het team brengt.

Wat kan er beter?

We kunnen het uitzendbureau nog meer onder de aandacht brengen. De mogelijkheid voor interne mobiliteit is voor medewerkers een kans om zich te ontwikkelen. Maar het geeft ook spanning. Een leidinggevende ziet een gewaardeerde medewerker niet graag vertrekken. Het is nog een beetje puzzelen hoe je het optimale bereikt voor alle partijen.

Wat zijn je lessen voor andere gemeenten?

Dat het de moeite waard is om medewerkers de kans te geven te gluren bij de buren. Dat je daarover het gesprek moet aangaan. We hebben SWOP in vliegende vaart bedacht en al snel zagen we: dit biedt kansen. Het is een flinke klus om te organiseren, maar je zet iets waardevols in beweging.

Voor vragen en meer informatie over de aanpak van De Wolden Hoogeveen, neem contact op met José Kok via j.kok@dewoldenhoogeveen.nl.

Stuur een email

Intern kijken

De coronapandemie is ingrijpend voor gemeentelijke organisaties. Op sommige plekken kunnen medewerkers het werk haast niet aan, op andere plekken valt opeens alles stil. In dit drieluik kijken gemeenten Dronten, De Wolden Hoogeveen en Meerinzicht vooral eerst binnen de eigen organisatie om de plekken op te vullen waar, door corona, veel werk is. Op langere termijn kunnen deze veranderingen een echte verbetering zijn voor de organisatie, zo valt op te maken uit deze verhalen uit de praktijk.

Subsidie en Expertise

Wil jouw gemeente ook aan de slag met een project om de wendbaarheid van de medewerkers te vergroten? Klik dan op de knop 'Dat wil ik ook' en A&O fonds Gemeenten helpt je verder met subsidie en expertise.

Dat wil ik ook

Contact

De mogelijkheden voor subsidie en expertise eerst bespreken? Neem contact op met subsidies@aeno.nl om jouw wensen en ons maatwerk op elkaar af te stemmen.

Stuur een email

Volg ons

Blijf op de hoogte en volg ons op Linkedin, Twitter en Youtube-kanaal.

LinkedIn Twitter Youtube

A&O Nieuwsbrief

Word lid van één of meerdere nieuwsbrieven, zodat we je op de hoogte kunnen houden van onze activiteiten binnen jouw specialiteit.

Schrijf je hier in

Misschien vind je dit ook interessant