De koffers zijn gepakt, paspoorten gecheckt en de laptop gaat bijna dicht. Binnenkort vetrekken we als gezin naar een bestemming waar de zon net iets vaker schijnt dan thuis in de tuin of op kantoor in Den Haag. Een paar weken samen met mijn vrouw en twee pubers van 15 en 17 op een groots avontuur. Heerlijk! Cultuur snuiven, wandelen, paardrijden zelfs, verdwalen, ijsjes eten en - heel eerlijk - af en toe met mijn hoofd alweer bij m’n werk.
Jeroen van Gool is de directeur van A&O fonds Gemeenten. Hij schrijft over zijn ervaringen in zijn dagelijks werk, ontmoetingen met verschilmakers bij gemeentelijke organisaties en over onderwerpen die binnen de gemeentelijke sector urgent zijn en aandacht nodig hebben.

Even loskomen van je dagelijkse routine, de batterij opladen en je hoofd leegmaken; ‘mijmermomenten’ noem ik dat. Goed voor je mentale en fysieke gezondheid én je werkplezier.
Want vakantie is voor mij óók een tijd van reflectie. En juist nu, sinds ik bij A&O fonds Gemeenten werk, denk ik daarbij ook steeds vaker aan een thema dat daar ook mee te maken heeft: duurzame inzetbaarheid.
Vakantie als investering
Eerlijk is eerlijk: ik vond dit soms best een beetje een abstract begrip. Duurzame inzetbaarheid, het klinkt als iets dat in een beleidsstuk hoort, niet op het strand of op het werk. Maar sinds ik er steeds meer over leer, iets dat ik overigens graag doe, zie ik hoe praktisch het thema eigenlijk is. Zo is vakantie nemen er ook een onderdeel van. Even loskomen van je dagelijkse routine, de batterij opladen en je hoofd leegmaken; ‘mijmermomenten’ noem ik dat. Goed voor je mentale en fysieke gezondheid én je werkplezier. En laat dat nou precies zijn waar duurzame inzetbaarheid ook over gaat.
Meer dan gezond blijven
Want duurzame inzetbaarheid is breder dan alleen ‘fit blijven’. Het gaat erom dat je werk blijft passen bij wie je bent en wat je nodig hebt. Dat je je kunt blijven ontwikkelen, nieuwe dingen leert, stappen zet wanneer je daar klaar voor bent. En dat je dat op een manier doet die bij jóu en jouw werkgever past. Voor de één is dat een opleiding, voor de ander een gesprek met de leidinggevende over werktijden of werkdruk. Maatwerk dus, zeker geen ‘one size fits all’.

Ruimte om te leren
Wat ik in mijn nieuwe baan inmiddels al heb geleerd - van collega’s, van gemeentelijke organisaties, van inspirerende verschilmakers - is dat leerruimte geven vanuit de organisatie hierbij cruciaal is. En daarmee bedoel ik niet alleen de mogelijk op een studiedag of e-learning, maar ook de ruimte krijgen om fouten te maken, iets nieuws te proberen of gewoon een keer 'nee' te zeggen. Gemeentelijke organisaties die dat serieus nemen, investeren niet alleen in hun mensen, maar ook in de kwaliteit van hun eigen dienstverlening. Want als jouw mensen groeien, dan groeit de organisatie met hen mee.
Mijmeren over werk
Ben jij net als ik iemand die op vakantie graag wat mijmert over werk? Stel jezelf dan eens een paar simpele vragen deze zomerse periode. Wat heb ik nodig om mijn werk goed te kunnen doen? Wat zou ik willen leren de komende tijd? Waar krijg ik energie van - en waarvan juist niet? En misschien wel de belangrijkste van allemaal. Met wie zou ik daar eens over in gesprek willen gaan? Of je nu in het sociaal domein werkt, op de financiële administratie of in de groenvoorziening: jouw duurzame inzetbaarheid begint bij jezelf.
Samen over praten
En wanneer ik weer terug ben van vakantie, met een iets meer door de zon gekleurde huid en hopelijk veel frisse ideeën in m’n hoofd, ga ik hier graag over met je in gesprek. Zo ben ik nieuwsgierig: hoe werkt dit voor jou? Wat helpt jou om met plezier en gezond aan het werk te blijven? Deel je gedachten vooral direct met collega’s of stuur mij er een bericht over (zie knop onderaan). Want duurzame inzetbaarheid is geen papieren tijger. Het is iets dat je samen doet, waar je het gesprek over aangaat en stap voor stap. Zelfs tussen alle vakantieavonturen door.