In de tijd dat Manuela Pothoff afdelingsmanager van inkoop en aanbesteden was bij de gemeente Den Haag ontdekte zij de kwaliteiten van de TalentSpiegel. Inmiddels is zij als afdelingsmanager van HR-services fervent gebruiker van dit gereedschap. “De TalentSpiegel laat zien dat mensen veel meer talenten hebben dan ze zelf beseffen. Die talenten zitten soms weggestopt en het zijn cadeautjes als deze naar voren komen en aanknopingspunten geven voor een goed gesprek over ontwikkelen in het werk”.

De TalentSpiegel laat mensen zien dat ze veel meer talenten hebben dan ze zelf beseffen.

Manuela Pothoff, Afdelingsmanager van HR-services gemeente Den Haag

Talent is uitgangspunt

Manuela heeft een duidelijke mening over hoe mensen in een organisatie tot hun recht kunnen komen. “Ik vind dat je minder moet investeren in competenties waar een kandidaat niet goed op scoort. De talenten die iemand heeft moeten het uitgangspunt zijn. Een belangrijk speerpunt in het jaarplan voor onze afdeling is daarom ‘Talent op de juiste plek’. We zetten daarvoor de TalentSpiegel in en laten mensen - die dat willen - deze invullen.

Op basis daarvan kunnen we dan een ontwikkelplan met elkaar gaan opstellen en afspreken welke vorming en opleiding nodig is. Dan kijken we ook welke coaching nodig is door een teammanager of senior.” Ook op leeftijd en mogelijkheden heeft zij een heldere visie: “Eerlijk gezegd denk ik dat leeftijd er niet toe mag doen. Allemaal moeten we best wel lang doorwerken en die pensioengerechtigde leeftijd is nog ver weg. Of je nu vijftig of zestig bent maakt niet uit. Ook dan mag je nog vooruitkijken en nadenken over waar je in je werk naar toe wilt. Het is voor iedereen belangrijk om te blijven leren en te ontwikkelen.”

Ik vind dat je minder moet investeren in competenties waar een kandidaat niet goed op scoort. De talenten die iemand heeft moeten het uitgangspunt zijn.

Manuela Pothoff, Afdelingsmanager van HR-services gemeente Den Haag

Talentspiegel

Ontdek je talenten met de TalentSpiegel! Benieuwd naar waar jouw talenten liggen? Als gemeenteambtenaar biedt de TalentSpiegel de perfecte kans om dit te ontdekken en te werken aan je persoonlijke groei. Meer leren over de TalentSpiegel? Klik dan hieronder verder.

Talenten zijn cadeautjes

“We zijn van plan om instromers altijd de TalentSpiegel te laten doen”, aldus Manuela. “Dan weten we precies waarvoor en hoe we iemand goed kunnen inzetten. En ook, omdat we een ontwikkelassessment een (te) zwaar instrument vinden als iemand net begint in de organisatie”, zegt zij. Natuurlijk ziet ook Manuela dat het voor sommige medewerkers die al heel lang op de afdeling werken, wat meer vraagt. Er zijn oudere medewerkers die graag willen blijven doen wat ze altijd al deden. “Vaak wordt gedacht dat ‘meebewegen’ voldoende is om door te kunnen gaan. Maar in deze ‘versnelde’ wereld kan dat echt niet meer, onder meer door digitalisering.

Dus wat we proberen te doen is in gesprek gaan en duidelijk maken dat ze regisseur zijn over hun eigen toekomst. Bij sommigen merk je dat het een beetje vastzit een patroon van jaren. Dat komt ook omdat processen in het werk soms recht-toe-recht-aan zijn. Sommige mensen vind het echt heel prettig om te werken in een vast ritme, met werk dat geen verrassingen geeft. De TalentSpiegel heeft dan de rol te laten zien dat de mensen veel meer talenten hebben dan ze zelf beseffen.

Die talenten zitten vaak weggestopt en het zijn cadeautjes als dit naar voren komt en aanknopingspunten geeft voor een goed gesprek over ontwikkelen in het werk. Mensen krijgen inzicht hoe ze verder kunnen komen en gaan nadenken. ‘Waar doe ik het voor?’ en ‘wie ben ik? of ‘ben ik zo bezig dat mijn talenten echt worden aangesproken?’ zijn vragen die dan naar voren komen.”

Eerlijk gezegd denk ik dat leeftijd er niet toe mag doen. Allemaal moeten we best wel lang doorwerken en die pensioengerechtigde leeftijd is nog ver weg. Het is voor iedereen belangrijk om te blijven leren en te ontwikkelen

Manuela Pothoff, Afdelingsmanager van HR-services gemeente Den Haag

Aansluiting op ontwikkelplan

Op basis van een rapportage uit de TalentSpiegel stelt Manuela’s teammanager samen met de medewerker een ontwikkelplan op voor een medewerker. In dat document staat vermeld het doel, welke diploma’s iemand heeft, de werkervaring en de competenties die nodig zijn voor de beoogde functie. Daaraan worden de ontwikkelpunten toegevoegd die uit de TalentSpiegel naar voren zijn gekomen en de acties die nodig zijn om het vastgestelde doel te bereiken. Dat gaat over zaken als coaching, opleiding, cursus of meer. De afspraken die met de medewerker worden vastgelegd en ook het tijdspad. Om inzichtelijk te maken welke investering de organisatie doet, zijn ook de kosten van het ontwikkeltraject weergegeven. “Kandidaten kunnen zo zien wat we als werkgever investeren in hun persoonlijke ontwikkeling en dat geeft commitment”, aldus Manuela,

Ken de tool

“Vanuit de manager gezien is de TalentSpiegel een goed gereedschap”, vervolgt Manuela. “Gebruik het voor mensen waarvan je wilt weten waar hun talenten in zitten zodat ze op de beste manier zijn in te zetten binnen een team, afdeling of organisatie. En ook, voor het matchen met mensen aan wie je kandidaten het best kunt koppelen.” Daarbij verbaast het Manuela dat volgens haar maar weinig organisaties bekend zijn met de tool.

“De TalentSpiegel faciliteert echt in het zien welke talent je in huis hebt! De nuance is als het gaat om waarvoor je de tool wilt inzetten. Als je dat goed doet, dan weet je waarvoor je een ontwikkelassessment moet inzetten en waarvoor juist de TalentSpiegel geschikt is. Mijn oproep aan managers en medewerkers is: verrijk je hiermee, dan weet je welk talent je in huis hebt!”

Training de Talentspiegel

Leer hoe je effectief gebruik maakt van de TalentSpiegel met onze introductietraining speciaal voor loopbaanprofs en de training gespreksstarter voor leidinggevenden. Meld je hier nu aan.

Misschien vind je dit ook interessant