Wat vind je in het werk en in het leven echt belangrijk? Hoe neem je de touwtjes in handen? Elf medewerkers van verschillende teams van de gemeente Beverwijk deden een driedaagse training Persoonlijk Leiderschap. Die zette hen aan het denken over zichzelf, over wat ze willen betekenen voor anderen en hoe ze in hun werk staan. De training is één van de activiteiten die mede zijn gefinancierd vanuit Update!

Je eigen kijk op een situatie bepaalt mede hoe anderen reageren. Als je negatief begint, krijg je dat terug.

Marlieke van Eerden, HR-medewerker

De training maakte Wmo-adviseur Marleen Niesten bijvoorbeeld bewuster van hoe ze naar mensen luistert. "Ik probeer nu actief om te luisteren zonder oordeel. Niet luisteren om een antwoord te kunnen geven, maar om mensen echt te begrijpen".

Haar collega Marlieke van Eerden, HR-medewerker, kreeg er in de training meer oog voor dat je de werkelijkheid met verschillende lenzen kunt bekijken. "Je eigen kijk op een situatie bepaalt mede hoe anderen reageren. Als je negatief begint, krijg je dat terug."

De training Persoonlijk Leiderschap voorziet in een behoefte, vertelt adviseur Ontwikkeling Nathalie Potgieter. "We verwachten van medewerkers dat ze proactief zijn en hun talenten benutten. Deze cursus sluit daar goed bij aan." Er waren zoveel belangstellenden dat de organisatie de training nogmaals gaat aanbieden voor een bredere doelgroep.

De zeven eigenschappen van effectief leiderschap book 400

Zelf het werk inrichten

Trainingen voor de inhoud van het werk waren er al in de gemeentelijke organisatie van Beverwijk. "Maar", zegt Nathalie, "in vergelijking met vroeger werken we zelfstandiger. We willen dat medewerkers zelf hun werk inrichten, initiatief nemen voor verbeteringen en waar nodig grenzen aangeven. Dat vraagt een overkoepelend schilletje; persoonlijk leiderschap."

Op een bijeenkomst van A&O fonds Gemeenten hoorde Nathalie over Update! en over de mogelijkheid om een cursus persoonlijk leiderschap aan te bieden. "De inzetbaarheid van medewerkers is een belangrijk thema bij ons. Bij de mbo-functies verandert het werk sterk, bijvoorbeeld door de digitalisering of door andere wet- en regelgeving. Zo waren we er snel uit dat deze training goed past bij onze organisatieontwikkeling."

Zeven eigenschappen

In de 3-daagse training van Schoevers wordt persoonlijk leiderschap geactiveerd, gemotiveerd en uitgewerkt. De basis is het beroemde boek "De zeven eigenschappen van effectief leiderschap" van Stephen Covey. De zeven eigenschappen zijn:

  • Wees proactief (neem het roer in eigen handen)
  • Begin met het einde voor ogen (wat is echt belangrijk, waar wil je naartoe?)
  • Belangrijke zaken eerst (verdoe geen tijd aan onbelangrijke zaken)
  • Denk in termen van win/win (je bereikt je doel het beste als je ook het belang van anderen voor ogen houdt)
  • Eerst begrijpen, dan begrepen worden (uitleggen gaat beter als je het zelf goed snapt)
  • Synergie (samen kun je veel meer dan ieder apart)
  • Houd de zaag scherp (zorg goed voor lichaam en geest)

Het was best confronterend en emotioneel.

Marlieke van Eerden, HR-medewerker

Marleen waardeert het dat de organisatie de training aanbiedt. "Ik was altijd al geïnteresseerd in persoonlijke ontwikkeling omdat ik vind dat je alles uit jezelf moet halen. Toevallig had ik het boek van Covey vorig jaar cadeau gekregen, maar ik was er nog niet in begonnen. Nu kreeg ik begeleiding en allerlei oefeningen om het me eigen te maken."

In haar werk als Wmo-adviseur voert Marleen veel persoonlijke gesprekken. "Je kunt mensen pas goed helpen als je jezelf goed kent, dat je weet welke waarden je belangrijk vindt en probeert om er invloed op te hebben dat de goede dingen gebeuren." De training stimuleerde Marleen om voor zichzelf te onderzoeken hoe ze in haar werk staat en zich bewust te worden van haar motieven. "Ik doe actief mijn best om met een open blik in het werk te staan, om niet te oordelen of vooringenomen te zijn bij een gesprek. Dit is niet zo vanzelfsprekend als het lijkt."

Training persoonlijk leiderschap update 1600

Marlieke meldde zich aan omdat ze verder wil in de organisatie en in haar ontwikkeling. "De training deed iets met me. We hadden bijvoorbeeld een oefening waarbij je opschreef waar je naartoe wilt, wie er om je heen staan, wat ze voor je betekenen en of de balans wel in orde is. Je mocht het voorlezen. Eigenlijk hou ik er niet zo van in de belangstelling te staan, maar ik heb dat toch gedaan. Het was best confronterend en emotioneel. Sinds de training kijk ik bewuster naar wat ik persoonlijk belangrijk vind en wat ik aan situatie kan veranderen. Wanneer er iets is waar ik geen invloed op heb, laat ik het los."

Vertrouwelijk

Hoe was het om zo persoonlijk aan het werk te zijn met een groep collega’s? "Het was een diverse groep van allerlei teams. Je leerde ze op een andere manier kennen, ook met hun kwetsbaarheden. Het was waardevol dat iedereen durfde om zich open te stellen, dat heb je nodig om dit effect te hebben. Je zit tenslotte met je persoonlijkheid in het werk," zegt Marleen. Marlieke vult aan dat er een sfeer van vertrouwen was. "Het was een vrije open ruimte met de afspraak dat alles wat besproken vertrouwelijk was. Onze trainer Esther deed er alles aan om zo’n sfeer te creëren."

De deelnemers kwamen uit verschillende hoeken van de organisatie: databeheer, administratie, vergunningverleners, wegbeheer etc.. "De doelgroep van mbo-opgeleide medewerkers schrijft zich normaal niet zo snel in voor cursussen,’ zegt Nathalie. ‘Het zegt iets over de behoefte dat er zoveel respons is. Ik vind het mooi om te horen dat het Marlieke en Marleen zoveel heeft gebracht, des te meer reden om de training nog eens te geven."

Update!

De training Persoonlijk Leiderschap is één van de activiteiten die mede zijn gefinancierd vanuit Update! Een project van A&O fonds Gemeenten voor ontwikkelactiviteiten voor gemeentemedewerkers met (v)mbo-niveau.

Het gaat om ontwikkeladvies, begeleiding, scholing of EVC, erkenning van wat eerder in het werk is geleerd. Gemiddeld maken (v)mbo’ers weinig gebruik van ontwikkelactiviteiten, terwijl er in het werk vaak wel veel verandert. Hoe zetten gemeenten de middelen in? Wat levert het op? Dat willen we laten zien met een reeks verhalen, waarvan dit er één is.

Misschien vind je dit ook interessant