Participatieladder, verderbrengen of aanvliegen: welke jeukwoorden of uitdrukkingen hoor jij veel bij de gemeente en vind je vreselijk irritant? Mail deze dan nu naar redactie@aeno.nl. De inzenders maken kans op leuke prijzen en op de Dag van de Arbeidsmarkt op 30 mei, wordt het jeukwoord 2024 bekend gemaakt.

Stuur je jeukwoord in

Dagdagelijks in je kracht staan

Dagdagelijks was het jeukwoord geworden van 2023. In je kracht staan is in 2021 als twijfelachtige winnaar uit de bus gekomen. Door de populariteit van de jeukwoordenactie organiseren we deze dit jaar opnieuw.

Uitdrukkingen

We zijn niet alleen opzoek naar jeukwoorden, ook uitdrukkingen mag je insturen. Zo kregen wij al uitdrukkingen als: aan de lat staan, of aan de voorkant afhechten, opgestuurd. Maar er zijn er nog veel meer die je vast kippenvel geven en zeker op onze lijst moeten; dus hou je niet in.

Duidelijke taal zorgt voor een duidelijke opdracht, wat vervolgens zorgt voor duidelijke resultaten.

Ben Tiggelaar, Expert in Leiderschap

Waarom en waar

We horen ook graag waarom de woorden je zoveel jeuk geven. Wellicht kan je uitleggen in welke context je ze hoort, bijvoorbeeld. Ook zijn we dit keer extra nieuwsgierig waar je werkt (dus waar je het woord hebt gehoord). Is dat bij het rijk of de gemeente bijvoorbeeld? Fijn als je dat ook wilt vermelden in je email.

Winterschool Japke Bouma
Japke D. Bouma heeft het woord 'jeukwoord' bedacht en daar schrijft ze vaak over in haar column in de nrc.

Serieus

Ondertussen merken wij hier bij het A&O fonds dat de jeukwoordenactie helpt. Als er op kantoor een jeukwoord wordt gebruikt dan wordt degene direct daarop gewezen. Gelukkig gaat dat altijd met een lach.

Je frustratie kwijt kunnen over irritante uitdrukkingen of woorden is meegenomen, maar de jeukwoordenactie staat voor meer dan alleen dat.

Duidelijke taal

Duidelijke taal zou voor gemeenten en eigenlijk voor iedereen, erg serieus moeten worden genomen. Het is belangrijk dat wij onderling duidelijke taal spreken, want dan doen wij dat ook naar de inwoners.

Zo ontstaat er geen ruis, neemt de afstand van overheid tot inwoner niet toe en zullen we elkaar beter begrijpen. Zo leggen onze experts Ben Tiggelaar en Japke D. Bouma (columnist NRC) dat uit.

Klik hieronder verder voor hun uitleg en meer over de jeukwoorden die andere jaren zijn ingestuurd.

Misschien vind je dit ook interessant