Ook in Apeldoorn speelt ‘november begrotingsmaand’ de ambtenaren parten. Daarbovenop komt nog een nadere verhuizing en wat andere extraatjes in de werkdruk, zoals de landelijke intocht van Sinterklaas. Om toch te zorgen dat zoveel mogelijk mensen gelegenheid hebben voor een Meester in je Werk workshop besloten ze in 2019 in Apeldoorn om van de week een maand te maken.

Paspoort MIJWW in Apeldoorn

 • Gemeente:Apeldoorn
 • Aantal medewerkers:1300
 • Aantal deelnemers:320
 • Aantal workshops:17 en 15 doorgegaan
MIJWW in Apeldoorn

In Apeldoorn is het een ‘Meester in je Werk Maand’

“Het aantal workshop is gelijk gebleven, maar we hebben ze over een maand verspreid”, vertelt Nina Bassant, één van de organisatoren. “Dus als je het in een bepaalde week heel druk hebt, kun je in een andere misschien nog wel een workshop meepakken.” Op deze manier wist Apeldoorn ongeveer een kwart van het personeel over te halen om deel te nemen.

Ander voordeel van dit ruimere tijdsbestek was dat de organisatoren alle workshops op dagen konden plannen waarop de meeste mensen werkten. Voor de projectgroep Meester in je Werk was de organisatie bovendien iets minder hectisch. “Als je de activiteiten over een langere periode uitspreidt, past het wat beter in de rest van je werkzaamheden, merkten wij. En ook is het facilitair gemakkelijker. Voor een of twee workshops is altijd wel ruimte vinden.”

In 2020 naar februari

Voor volgend jaar denkt de projectgroep erover na om de Meester in je Werk Week (of maand), naar februari te verplaatsen. Ze missen dan waarschijnlijk de workshops die het A&O fonds Gemeenten aanbiedt, maar de input en kennis van het fonds blijft wel voorhanden. “De trends die zij signaleren – en die voor ons belangrijk zijn – zijn een paar maanden later niet plots veranderd. Zo snel gaat het ook weer niet bij gemeenten. Dus wij gaan daar in evaluatie serieus naar kijken.”

5 tips uit Apeldoorn over MIJWW

 • Spreid de workshops
 • Verspreid de week over een maand als het erg druk is. Voor Apeldoorn was het dit jaar een uitkomst. Een kwart van de medewerkers was op deze manier in de gelegenheid een workshop te volgen.
 • Inventariseer leerwensen
 • Doe rond de zomer een belrondje langs de teamleiders en inventariseer wat de leerwensen en doelen zijn. Hoe beter de workshops aansluiten op de behoeften van de medewerkers hoe groter het succes.
 • Betrek raadsleden
 • Nodig gemeenteraadsleden en leden van adviesraden uit om mee te doen. Veel workshops zijn voor hen ook interessant. Bovendien vinden ambtenaren en raadsleden het leuk om eens op een andere manier contact met elkaar te hebben.
 • Ludieke inschrijving
 • Doe iets ludieks rondom de inschrijving. Zo verloot Apeldoorn een taart onder de eerste 150 deelnemers.
 • Hou een workshop-check

Informeer bij andere gemeenten hoe workshops zijn bevallen en of en hoe ze de opgedane kennis vervolgens konden gebruiken in de organisatie. Het is een kleine moeite maar levert veel informatie op die de kwaliteit van het programma vergroot.

Sympathiek: de ‘participeer’ van het jaar

In de Meester in je Werk Maand organiseerde gemeente Apeldoorn de ‘Participeer van het jaar’ verkiezing. Medewerkers konden collega’s waar zij veel aan hebben, omdat zij altijd helpen, raad weten of op een andere manier inspirerend zijn, anoniem nomineren voor de ‘Participeer van het jaar’. Alle genomineerden werden op de hoogte gesteld waarom ze genomineerd waren. Alleen dat al, vertelt Nina Bassant, maakte het de moeite waard. “Het komt immers niet zo vaak voor dat je in het zonnetje wordt gezet. Dus als collega’s dan de moeite nemen om jou te nomineren, jou als toffe peer te bestempelen, is dat echt mooi.”

Meer Meester in je Werk Week

Meer praktijkervaringen, tips en trucs van andere gemeenten over de MIJWW lezen? Klik hieronder!

Misschien vind je dit ook interessant