A&O fonds Gemeenten gaat onderzoek laten doen in de gemeentelijk sector waarmee gemeentelijke organisaties zicht krijgen op de effecten van hybride werken en meer grip krijgen op hoe ze met een andere blik naar de toekomstige inrichting van werk kunnen kijken. Ook worden verschillen tussen gemeentegrootte klasse, SGO's en de Rijksoverheid in beeld gebracht.

Alle organisaties en medewerkers die onder de cao gemeenten of cao sgo vallen kunnen deelnemen aan dit onderzoek hybride werken.

Wat onderzoeken we?

Centraal staat de vraag welke keuze mensen maken voor de tijd en plek van werken en welke effecten dit heeft voor werkprestaties, samenwerken, leiderschap en gezondheid. Het onderzoek geeft antwoord op twee onderzoeksvragen:

  • Welke keuzes worden er bij de gemeente(grootteklasse) en SGO’s gemaakt voor de plek van werken?
  • Hoe waarderen medewerkers werkprestaties, samenwerken, leiderschap en gezondheid?

Doe mee met het onderzoek

Medewerkers van gemeentelijke organisatie nemen deel aan het onderzoek, net zoals duizenden collega’s bij het Rijk en andere overheidsorganisatie dat doen. Door middel van een link kan iedereen een digitale vragenlijst anoniem invullen. Hoe meer medewerkers de vragenlijst invullen, hoe nauwkeurig het beeld is dat we ophalen. Het onderzoek geeft zo een realistische en betrouwbare uitslag van hoe hybride werken ‘werkt’.

Wil jij ook uitkomsten voor jouw eigen organisatie?

Uiteraard willen we een zo’n hoog mogelijke response omdat we daardoor nog betere resultaten krijgen. Daarom krijgen de 3 gemeentelijke organisaties met de hoogste response (gerelateerd aan het aantal medewerkers in de organisatie) een gratis organisatie rapport.
De waarde van dit rapport is €3.000,- ex BTW per gemeente.

Wanneer

Het onderzoek loopt van eind mei t/m half juli. We verwachten de resultaten in november te kunnen presenteren.

Hoe werkt het

1. Stuur een mail dat jij het onderzoek wil uitzetten in je organisatie.
2. Jij ontvangt voor eind een mail met de link en verdere informatie om het onderzoek te verspreiden in je organisatie.
3. Jij wordt uitgenodigd voor het webinar eind oktober waarin we de resultaten van het onderzoek delen.

Hoe meer deelnemers, des te leerzamer de resultaten. Op basis hiervan kunnen gemeenten met een andere blik naar de verschillen tussen thuiswerkers en kantoorwerkers kijken en daar takenpakketten of zelf vacatures op afstemmen.

Marien den Boer, Programmamanager van het rijksprogramma hybride werken

Onderzoek: Werk in Transitie

Het onderzoek dat A&O fonds Gemeenten laat uitvoeren maakt onderdeel uit van het onafhankelijk onderzoeksprogramma Werk in Transitie van het Center for People and Buildings (CfPB). Het meerjarige programma is een initiatief van het kennis- en onderzoekscentrum CfPB in samenwerking met TU Delft en TU Eindhoven. Deze is in 2023 massaal uitgezet binnen de rijksoverheid in Nederland. Meer dan 17.000 respondenten hebben de enquête ingevuld.

Webinar 28 mei

Meer weten, meld je dan hieronder aan voor het webinar op 28 mei.

Vragen

Heb jij vragen over het onderzoek? Neem contact op met projectleider gezond werken, Fieke Horsten en stuur een mail naar gezondwerk@aeno.nl.

Misschien vind je dit ook interessant