We hadden ons begin dit jaar tot doel gesteld om de OR dag Gezond en Veilig werken van 21 september tot een zeer interactieve dag te maken en dat is gelukt blijkt uit de reacties. Het 100% online event heeft veel opgeleverd. Zie hier het overzicht van de dag en de bijbehorende presentaties en downloads.

Opening

De dag begon met een aansprekende opening van Gijsbert Boggia, bestuurslid A&O fonds Gemeenten namens FNV Overheid. Kijk deze presentatie hier terug.

Accepteer onze cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Mentimeter

Daarna maakten de deelnemers kennis met elkaar door vragen via Mentimeter te beantwoorden. Ook werden via de chat vragen gesteld en door andere deelnemers beantwoord.

Zien wat de resultaten zijn? We maakten voor je een visuele pdf. Download deze hier.

Deze dag was interactiviteit in de breedste zin van het woord!

Deelnemer, OR dag Gezond en Veilig werken

Gedragsverandering

Dagvoorzitter en workshopleider, Alex van der Wal, heeft uitgelegd hoe belangrijk de fases Weten, Willen, Kunnen, Durven en Volhouden om gezond en veilig gedrag te bevorderen, zijn.

Accepteer onze cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

In zijn verhaal wordt verwezen naar de Arbocatalogus waar specifiek voor de OR informatie te vinden is. De arbocatalogus gaat over de onderwerpen werkdruk, fysieke belasting, agressie en geweld en beeldschermwerk. En de toolkit met inspiratie en veel praktische hulpmiddelen voor medewerkers en leidinggeven op het gebied van werkdruk en agressie.

Or dag camera presentatie

Workshops

Grenzen stellen aan agressie

Hoe kan je als OR jouw organisatie veiliger helpen maken? De aanpak van publieksagressie blijft in ontwikkeling, onder andere doordat we steeds meer geconfronteerd worden met incidenten via sociale media, contacten met groepen burgers regelmatig spanningsvol verlopen en we ook steeds meer naar de kwaliteit van onze dienstverlening kijken als preventieve maatregel.

De presentatie werd gegeven door Monique van Limpt van Habilis. Monique van Limpt (Habilis) is schrijfster van de arbocatalogus over agressie en binnen veel gemeentelijke organisaties actief op dit gebied.

Ik ga mij verdiepen in hoe onze gemeente met het onderwerp agressie omgaat

Deelnemer, OR dag Gezond en Veilig werken

Invloed op werkdruk

Ervaar wat heb je nodig om als OR ongezonde werkdruk effectief aan te pakken en het werkplezier te laten groeien? Naast de top down benadering wordt een bottum up aanpak aangeboden. Door deze zelf te ervaren komt de deelnemer er achter of dit iets is wat je als OR kan aankaarten binnen jouw gemeentelijke organisatie.

Door Huub Pennock van De goede Praktijk. Huub adviseerde bij het actualiseren van de huidige arbocatalogus over werkdruk. Huub heeft daarbij ruime ervaring bij gemeenten.

OR meenemen en bestuurders schema over werkdruk voorleggen.

Deelnemer, OR dag Gezond en Veilig werken

Resultaat boeken als OR

Wat voor OR wil je zijn en hoe communiceer je met bestuurder en je achterban? Als je blijft doen wat je deed, krijg je wat je kreeg. Wil je iets anders voor jouw OR? In deze workshop krijg je inzicht in hoe jullie het doen en waar je kunt verbeteren. Zodat je makkelijker resultaat haalt. Deze workshop is verzorgt door Alex van der Wal van De Goede Praktijk. Hij heeft diverse gemeenten geholpen veiliger en gezonder te werken.

Ik ga met collega's OR de bottum-up benadering bespreken en proberen in te voeren in onze organisatie

Deelnemer, OR dag Gezond en Veilig werken
Wordcloud or dag

Acties

De volgende acties die OR leden gaan ondernemen werden aan het einde van de dag gedeeld

 • "Ik ga met wat ik heb opgestoken het volgende doen: niet durven, maar toch doen"
 • "ik ga met collega's OR de bottum up benadering bespreken en proberen in te voeren in onze organisatie"
 • "Ik ga energievreters en energiegevers bespreken tijdens OR cursus. "
 • "Ik ga mijn or-collega's enthousiasmeren, bottom up"
 • "Ik ga als AS OR de OR stimuleren op de ingeslagen weg verder te gaan (bottum-up benadering)."
 • "Ik ga zorgen voor een uitvraag bij collega's over agressie en geweld."
 • "We gaan ermee aan de slag, omdat we nu aan slag zijn, maar we gaan dus NIET slaan. Binnenkort is er weer overleg met bestuurder en dit komt zeker aan bod!"
 • "Ik ga de info delen met de overige OR-leden. Vervolgens bespreken we binnen de OR de verdere aanpak. Vervolgens gaan we samen met de WOR-bestuurder acties in gang zetten."
 • "OR meenemen en bestuurders schema over werkdruk voorleggen."
 • "Ik ga mij verdiepen in hoe onze gemeente met het onderwerp agressie omgaat"
 • "Ik ga in ons komend overleg van de OR voorstellen een teamdialoog te doen. En te onderzoeken hoe ons gedrag is als OR en durven agendapunten op de agenda te zetten met de bestuurder. Weten, willen en DOEN :-) "
 • "Ik ga morgen het bottum-up proces aankaarten bij de worbestuurder: zie weten wat er speelt in de organisatie en dat is van groot belang voor de organisatie en de medewerkers en uiteindelijk dus ook voor de burgers en instellingen"
 • "Ideeënbus neerzetten voor medewerkers en via intranet onder de aandacht brengen"
 • "bruisen natuurlijk"

Toolkit Gezond en Veilig werken

Wil jij aan de slag met werkdruk en agressie bij jouw gemeente? A&O fonds Gemeenten helpt je hierbij met tools voor communicatie en implementatie. Op deze plek vind je inspiratie en veel praktische hulpmiddelen. Voor zowel werkdruk als agressie, voor medewerkers en de leidinggevenden. De hulpmiddelen doorlopen zes stappen naar nieuw gedrag.

Volg ons

Blijf op de hoogte en volg ons op Linkedin, Twitter en Youtube-kanaal.

Je wordt op de hoogte gehouden van onze evenementen, workshops en webinars. Ook inspireren we je met geleerde lessen van andere gemeenten en met de nieuwste instrumenten om de gemeente nog wendbaarder te maken.

Linkedin Twitter Youtube

A&O Nieuwsbrief

Word lid van één of meerdere nieuwsbrieven, zodat we je op de hoogte kunnen houden van onze activiteiten binnen jouw specialiteit.

Schrijf je hier in

Misschien vind je dit ook interessant