Gemeentemedewerkers van Enschede halen een mbo-certificaat digitale vaardigheden op het ROC van Twente. Ze zijn blij dat ze nu meer kunnen met de computer. Deze samenwerking tussen het ROC en de gemeente is voor herhaling vatbaar. Ook landelijk. De ROC opleiding is mede zijn gefinancierd vanuit project Update!; een project van A&O fonds Gemeenten voor ontwikkelactiviteiten voor gemeentemedewerkers met (v)mbo-niveau.

In het klaslokaal liggen de diploma’s – wettig geregistreerde mbo-certificaten – klaar op tafel en er gaat een doos taartjes rond. Dat ze geslaagd zijn, weten de deelnemers al, maar met wat voor cijfer? Zeven weken lang kregen ze elke donderdagmiddag drie uur les in Microsoft Office, Word, Excel, en PowerPoint. "Ik keek uit naar die middagen," zegt archiefmedewerker Fatima. "Van Word begreep ik nooit zoveel, nu weet ik precies hoe alles werkt. Gisteren kon ik er nog een collega mee helpen." Wouter, die als procesassistent medewerkers van de sociale werkvoorziening begeleidt, had er ook lol in. Hij heeft leerde veel bij over het gebruik van Excel.

Het was onverwachts leuk weer op school te zitten.

"Wat een winst hebben we geboekt," zegt docent Tiuri de Jong voor de klas. Voor elke deelnemer heeft hij een praatje. "Fatima was zo gemotiveerd dat ze elke oefentoets zes keer wilde maken," zegt hij. Het resultaat is er naar, Fatima heeft een 8. Wouter onderschatte z’n eigen vaardigheden, hij koos ervoor om de cursus in te stappen op basisniveau. "Maar," zegt Tiuri, "je had zeker met de gevorderden kunnen meedoen, soms weet je het pas als je erin zit." Wouter slaagt met een 10. Hij is trots. "Het was makkelijker dan ik dacht. Ik vond het een goede opleiding met een fijne groep. Het was onverwachts leuk om weer op school te zitten."

Upgrade

De opleiding is een activiteit van Endoor, dit is een partnerstichting van het ROC van Twente die is gericht op een leven lang ontwikkelen, vertelt adviseur Bedrijfsopleidingen Arjan Bieleveldt. Endoor biedt bijscholing en omscholing aan bedrijven, werkenden en werkzoekenden. De ROC’s hebben van het rijk officieel een taak gekregen in het up-to-date houden van de beroepsbevolking in de snel veranderende arbeidsmarkt. Voor de opleiding Digitale Vaardigheden gaf Marieke de Feyter van A&O de aanzet. "Zij vroeg ons of we de expertise van het ROC konden inzetten voor bijscholing in het kader van Update! Het aandachtsgebied digitalisering paste daarbij het beste bij ons. Zo hebben we training Digitale Vaardigheden ontwikkeld."

De training is landelijk beschikbaar, alle gemeenten kunnen die aan medewerkers aanbieden op het ROC in hun eigen regio. Opleidingscoördinator Yvette Breukers van de gemeente Enschede wilde meteen graag meedoen. "We zijn een lerende organisatie en we gunnen onze medewerkers deze upgrade van hun niveau." Yvette benaderde alle leidinggevenden en zette een oproep op intranet. Omdat het niveau van de deelnemers verschilde werd een basis- en een gevorderdengroep gemaakt. "Dat heeft goed uitgepakt," zegt Yvette. ‘Ik krijg energie van het enthousiasme van de deelnemers. Op de Enschede Academie geven we meestal korte cursussen. Je ziet hier dat het meerwaarde heeft om vaker bijeen te komen, al is het agenda-technisch een uitdaging." De samenwerking met het ROC van Twente bevalt goed. We willen ons graag verbinden aan het onderwijs om het leren en ontwikkelen op elk niveau te stimuleren. In de dynamische setting van een school krijg je nog meer gevoel bij hoe het werken en de arbeidsmarkt veranderen."

Arjan Yvette Tiuri
Arjan, Yvette en Tiuri.

Voldoening

KCC-medewerker Yvonne weet niet wat ze ziet als ze haar certificaat krijgt. "Mensen, ik heb gewoon een 9!" Ze wist na het examen zeker dat ze een fout had gemaakt bij de opdracht met Excel. "Dan was de rest zeker vlekkeloos, zegt ze blij. In het werk heeft Yvonne plezier van wat ze geleerd heeft. "Op het KCC maak ik de roosters in Excel, ik kan nu beter uit de voeten als ik dingen moet toevoegen of weghalen. Ik kan nu ook een PowerPoint maken of een PDF, dat moest ik eerst altijd aan mijn collega vragen." Jacqueline herkent het. "Ik ben blij dat ik nu overweg kan met het koppelen van een bestand aan een adressenbestand. Als m’n collega met vakantie is, kan ik het voortaan zelf. Dat voelt net wat lekkerder."

Docent Tiuri vindt het leuk om te horen. Hij vond het zelf een fijne afwisseling om te werken met volwassen cursisten. "Ze zijn wat serieuzer dan de jonge mbo’ers, je kunt je meer richten op het overdragen van kennis. Het was een mooie groep. Het geeft me voldoening dat ze nu steviger staan in hun werkzaamheden en zelfverzekerd omgaan met de digitale middelen."

Update!

De training Digitale Vaardigheden is één van de activiteiten die mede zijn gefinancierd vanuit Update! Een project van A&O fonds Gemeenten voor ontwikkelactiviteiten voor gemeentemedewerkers met (v)mbo-niveau. Het gaat om ontwikkeladvies, begeleiding, scholing of EVC, erkenning van wat eerder in het werk is geleerd. Gemiddeld maken (v)mbo’ers weinig gebruik van ontwikkelactiviteiten, terwijl er in het werk vaak wel veel verandert. Hoe zetten gemeenten de middelen in? Wat levert het op? Dat willen we laten zien met een reeks verhalen, waarvan dit er één is.

Misschien vind je dit ook interessant