Stuur je gemeente jeukwoord in!

A&O verzamelt alle jeukwoorden die jij bij de gemeenten hebt gehoord. Heb je een irritante uitdrukking of woord gehoord waar je je vreselijk aan ergert, mail deze dan naar redactie@aeno.nl. We maken donderdag 30 mei 2024 het jeukwoord van 2024, tijdens de Dag van de Arbeidsmarkt, bekend.

Stuur je jeukwoord nu in

Inmiddels heeft A&O twee keer een jeukwoorden oproep gedaan (2021 en 2023) en beide keren was een groot succes. De uitdrukking In je Kracht Staan won de twijfelachtige eer in 2021 en in 2023 is het jeukwoord Dagdagelijks als eerste uit de bus gekomen.

Winterschool Japke Bouma
Japke D. Bouma heeft het woord 'jeukwoord' bedacht en daar schrijft ze vaak over in haar column in de nrc.

Vier redenen voor gebruik jeukwoord

Japke D. Bouma, schrijver en columnist NRC, is voor ons de aanleiding om gemeentelijke jeukwoorden te verzamelen. Bouma gaf namelijk tijdens een van onze events een presentatie over haar jeukwoorden top 10.

Ze legt uit dat men soms lege termen gebruikt om te maskeren dat de spreker ook niet precies weet wat er moet gebeuren.

Ze geeft de volgende vier redenen waarom mensen met jeukwoorden praten:

  1. Als mensen zich gewichtig willen maken
  2. Om mee te liegen
  3. Als mensen niet precies weten hoe het zit
  4. Mensen praten moeilijk omdat dat makkelijk is
Ben Tiggelaar portret
Ben Tiggelaar. Fotografie: Elisabeth Ismail

Duidelijke taal zorgt voor duidelijke resultaten

Ben Tiggelaar geeft op onze evenementen regelmatig uitleg over gedragsverandering. Hij legt uit dat duidelijke taal zorgt voor een duidelijke opdracht, wat vervolgens zorgt voor duidelijke resultaten.

Bij veranderingen op het werk wordt helaas vaak niet duidelijk uitgelegd welk nieuw gedrag er verwacht wordt van de medewerkers. Managers praten liever over betekenis gaan geven aan kaders of willen sporen uitzetten, maar ondertussen weet niemand precies wat dit echt betekent of welke gevolgen het heeft voor hun werk.

Jeukwoorden zitten daarom vaak de goedbedoelde en noodzakelijke verandering behoorlijk in de weg en zorgt vooral voor irritatie en stress bij medewerkers.

AO Innovatie DVG Thijs Homan

Kreetsurfen

In opdracht van A&O fonds Gemeenten deden prof. dr. Thijs Homan en drs. Mario Kieft van de Open Universiteit Nederland in 2019 onderzoek naar hoe verandertrajecten bij gemeenten in de praktijk verlopen. Ze ontdekten onder andere waarom bij gemeenten "allerlei kreten lijken rond te zwerven". "Deze kreten hebben op de een of andere manier invloed op de gemeentelijke verandering en ontwikkeling, zoals: de opgave centraal, gemeente 2.0, terug naar de bedoeling, van binnen naar buiten en mogelijk maken".

Meer hierover lezen of boek downloaden? Volg dan de link onder de video van het boek De Veranderende Gemeente.

Accepteer onze cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.
Over cookies & privacy | © A&O fonds Gemeenten