Ook dit jaar houdt de krapte op de arbeidsmarkt aan, voorspellen deskundigen. Maar in plaats van continue op zoek te gaan naar nieuwe medewerkers is het juist nu belangrijk "om het zittend personeel niet te vergeten", zegt Carina Schott, organisatiewetenschapper aan de Universiteit van Utrecht tegen Nu.nl.

Rob witjes
Rob Witjes | UWV.

"Zij zijn een bron van kennis en moeten gemotiveerd blijven. Geef medewerkers meer autonomie door ze zelf te laten bepalen hoe ze hun werk inrichten. Datzelfde geldt voor de werk-privébalans." Zorg [...] voor training en blijf investeren in het personeel. Op die manier zorg je als bedrijf voor verbondenheid met de werkgever."

Werkgevers aan de bak

Ook Rob Witjes, hoofd afdeling Arbeidsmarktinformatie en –advies van UWV, zegt in zijn blog dat werkgevers aan de bak moeten. "Uit recent werkgeversonderzoek van UWV blijkt dat het voor ruim een kwart van de werkgevers moeilijker was om mensen te behouden in 2022. Van hen verwacht 44% dat dit in 2023 nog (veel) moeilijker wordt".

"In een krappe arbeidsmarkt wisselen mensen vaker van baan, zeker als de krapte langer aanhoudt. Werknemers gaan eerder bij zichzelf te rade of zij het nog steeds naar hun zin hebben en op de goede plek zitten".

Hr- en recruitment-strateeg, Kirsten de Roo (40), zegt in Financieel Dagblad: "Als je mensen niet kunt behouden, heeft werven ook geen zin". Zij schreef het boek: Personeelstekort begint bij jezelf. "Werkgevers hoeven niet per se minder kritisch te zijn, maar moeten wel de illusie loslaten dat iemand moet voldoen aan alle eisen. Veel werkgevers zitten nog vast in traditionele denkpatronen [...]. Ze willen vaak iemand die lijkt op die ene topmedewerker [...]. Een keuze die vaak wordt gemaakt vanuit veiligheid, met aannames en koudwatervrees, want iemand uit een andere branche kan ook veel potentie hebben of nieuwe kennis meebrengen.

Duurzame inzetbaarheid

Volg je al ons thema Duurzame Inzetbaarheid op deze website? Wij verzamelen voor jou de laatste inzichten en inspireren om werkplezier en inzetbaarheid van gemeentemedewerkers te verduurzamen. Met een account op deze website kan je makkelijk de thema's volgen waar jij in geïnteresseerd bent. Ook krijg je dan alle evenementen, leernetwerken of webinars te zien die wij organiseren over de thema's die jij volgt.

Duurzame Inzetbaarheid Maak een account aan
Succesvol de arbeidsmarkt op aanbieden 1600

Werkboek

Kan jouw gemeente een slimme arbeidsmarktstrategie gebruiken? Download dan ons werkboek Succesvol de arbeidsmarkt op! Hoe pak je dat als gemeente aan? Het werkboek is een praktische handreiking voor effectieve arbeidsmarktstrategie, aangevuld met tips en inspirerende praktijkvoorbeelden, die helpen om de eigen arbeidsmarktvraagstukken te beantwoorden.

Misschien vind je dit ook interessant