"Er zijn meer mensen aan het werk dan ooit tevoren, maar de krapte op de arbeidsmarkt blijft. Bijna 20 procent van alle vacatures kan zelfs nooit worden ingevuld". Dit blijkt uit een rapport van ABN AMRO. BNR nieuwsradio maakt een verslag.

Krapte nog groter

Senior econoom Nederlandse Economie Nora Neuteboom van ABN AMRO, zegt zelfs dat het aantal vacatures zelfs nog een onderschatting is van de werkelijke krapte op de arbeidsmarkt. "Veel bedrijven zetten namelijk geen vacatures uit, omdat ze toch verwachten dat ze niemand gaan vinden".

Krimp beroepsbevolking

Daar komt nog bij dat er zelfs een moment gaat komen dat de beroepsbevolking (15 tot 65 jaar) gaat krimpen. "Dat hebben we nog niet eerder gezien, en zo wordt de krapte alleen maar sterker. Bovendien: het werk dat gedaan moet worden, wordt niet minder. Mensen treden uit de arbeidspopulatie, maar leven nog steeds. Het langetermijnperspectief is dat de krapte zich niet gaat oplossen, maar alleen maar erger wordt".

Nora notenboom abnamro

Het langetermijnperspectief is dat de krapte zich niet gaat oplossen, maar alleen maar erger wordt"

Nora Neuteboom, ABN AMRO

"Digitalisering zorgt niet voor oplossing"

De krapte is niet makkelijk op te lossen. Digitalisering is een antwoord op het probleem, maar lost maar een klein deel op, zegt Neuteboom. "We zien dat het aantal investeringen dat arbeid vervangt wel toeneemt, maar veel is al gedaan. Qua automatisering en digitalisering zijn al veel banen verdwenen en het is niet makkelijk om dat proces op korte termijn te versnellen. Bovendien zijn er ook weer mensen nodig om zulke investeringen uit te rollen".

Vacaturemonitor

Om de gemeente op weg te helpen met deze krapte in arbeid, komt half april 2022 de Vacaturemonitor eerste kwartaal uit. Met de Vacaturemonitor informeren we gemeenten elk kwartaal met actuele informatie over de arbeidsmarkt. We geven inzicht en kijken waar mogelijk vooruit.

Personeelsmonitor

Inzicht in personele trends bij gemeenten is nu belangrijker dan ooit. Eind mei 2022 komt de eerstvolgende Personeelsmonitor uit. De Personeelsmonitor geeft inzicht in de laatste ontwikkelingen op de Nederlandse arbeidsmarkt in het algemeen en die van gemeenten in het bijzonder.

Misschien vind je dit ook interessant