De 200.000 medewerkers van 344 gemeenten en een kleine 200 gemeentelijk organisaties hebben in 2022 heel wat voor de kiezen gekregen. Het was weer een vol jaar, met grote maatschappelijke veranderingen die direct invloed hebben op het werk van onze collega’s. Wij, als A&O fonds Gemeenten, ondersteunen gemeentelijke organisaties om flexibel en gezond te blijven zodat ze de veranderende samenleving goed kunnen blijven volgen. Afgelopen jaar was dit best een uitdaging.

Karin Sleeking, directeur A&O fonds Gemeenten, blogt een kort jaaroverzicht en heeft nog 4 tips voor gemeenten voor 2023.

Er kwamen bijvoorbeeld allerlei taken bij zoals de onverwachte verantwoordelijkheid voor Oekraïners. Gemeenten zorgden in februari zoveel mogelijk voor een all-inclusief huisvesting, eten, kleding en begeleiding. Het betekende dat er extra gemeentelijke medewerkers nodig waren. Deze vraag werd opgelost door vacatures open te stellen, maar ook in de eigen organisatie namen medewerkers hun verantwoordelijkheid en gingen aan de slag.

Arbeidsmarktkrapte

Hier komt nog bij dat het aantal vacatures in gemeenten sowieso bleef stijgen. We merkten dat gemeenten om meer ondersteuning vroegen bij werving en selectie bijvoorbeeld, maar ook hulp nodig hadden bij werkdruk en hybride werken.

Ook was er veel aandacht voor talent in eigen huis; leernetwerken over Sociaal Leiderschap, Verandering in Control en Vitaliteit waren dan ook populair. Deelnemers gingen aan de slag met eigen vraagstukken en wisselden tegelijkertijd kennis uit om van elkaar te leren. Deze leernetwerken blijven nodig en daarom gaat A&O daar in 2023 mee door.

Naar de A&O agenda

Persoonlijke ontwikkeling

Persoonlijke ontwikkeling werd gesteund door onder meer ons project Update! met de subsidieregeling NL Leert van het ministerie van SZW. Zo’n 1500 medewerkers met een (v)mbo achtergrond kregen loopbaangesprekken en volgden trainingen. Zien wat de medewerkers hebben gehad aan project Update!? Lees dan meer via de link hieronder.

Informatie op maat

Ook bouwde A&O een nieuw onderdeel in deze website: Mijn A&O waar alle informatie die voor jouw werk relevant is, samenkomt. Ook kan je bijhouden voor welke evenementen je bent ingeschreven en kan je alle relevante downloads op een overzichtelijke plek terugvinden. Met een account op deze website bedienen we je op maat, dus neem een kijkje.

Naar Mijn A&O

Inspiratie en motivatie

In de zomer organiseerden we de Zomersafari. Elk jaar inspireren wij gemeenteambtenaren in de zomer en de winter zodat iedereen gemotiveerd aan de slag blijft voor de gemeente en haar inwoners. De Zomersafari trok 600 geinteresseerden. Het absolute hoogtepunt was de keynote van Ellie Lust. Ellie maakte de overstap van wijkagent naar televisie persoonlijkheid en vertelde tijdens de Zomersafari over wat haar motiveerde om deze stap in haar carrière te maken.

Samen werken aan de toekomst

In november keken we samen met de collega’s van het rijk, waterschappen en provincies naar de toekomst van samenwerken, tijdens het 2-jaarlijkse A&O fondsen Festival. Met tientallen inhoudelijke workshops brachten wij maar liefst 2000 medewerkers verder. Heb je dit gemist? Alle webinars kan je hier nu terug kijken.

Het festival zou aanvankelijk op 8 september fysiek plaatsvinden, maar een grote brand op 7 september in de congreslocatie NIBC in Nieuwegein gooide letterlijk en figuurlijk roet in het eten. Alle complimenten, ook naar NIBC, die deze calamiteit voortreffelijk en snel afhandelde. In het najaar van 2023 gaat NIBC weer open!

Veerkracht

Ook bij A&O fonds Gemeenten maakten wij veel mee. Loopbaanstappen, starten en afronden van opleidingen, langdurige afwezigheid wegens ziekte maar ook vrolijke gebeurtenissen zoals een huwelijk en de geboorten van meerdere baby’s. Ik ben steeds onder de indruk van de samenwerking, veerkracht en creativiteit in ons team.

Maar nu eerst kerst en oud en nieuw. Vanaf 2 januari staan wij weer voor jullie klaar. Fijne feestdagen en een zeer goed 2023 gewenst!

De volgende adviezen voor 2023 wil ik graag meegeven:

 1. Bedrijfsvoering als businesspartner in MT
  Het werk en de ambities kunnen niet gedaan worden zonder medewerkers en middelen. Neem bedrijfsvoering als partner mee in het MT.
 2. Visie op de arbeidsmarkt mag niet ontbreken
  Een plan om met de uitdagingen op de arbeidsmarkt om te gaan mag in 2023 in geen enkele gemeente meer ontbreken (werkboek succesvol de arbeidsmarkt op) kan ondersteunen.
 3. Aandacht voor talent in huis
  Voor een toekomstbestendige organisatie zijn wendbaarheid en vitaliteit cruciaal. Geef aandacht en ruimte aan de ontwikkeling van talent en werkplezier.
 4. Samenwerken
  Blijf samenwerken in je gemeente, in de regio en met elkaar. De oplossing ligt dichterbij dan je denkt. In de andere afdeling, bij de collega of bij de buurgemeente. Ook wij zijn in 2023 beschikbaar om je te helpen.
Karin sleeking2 800

Karin Sleeking

Karin Sleeking is vijf jaar directeur van A&O fonds Gemeenten en blogt over de inzichten die ze op doet bij gemeenten.

Werkgeluk en gezondheid zijn belangrijk voor Karin. Karin wordt gelukkig van werken met mensen.

Ze houdt van samen dingen realiseren en doelen bereiken. 'Door actief met werk bezig te zijn, blijf je levendig en vitaal en je blijft daarmee midden in de maatschappij staan.'

Misschien vind je dit ook interessant