VNG Connect Trainee, Djulianti van de Ven, blogt over haar ervaring als jonge ambtenaar. Djulianti wil van de jonge ambtenaar weten: "Wat zou jij veranderen aan de overheid?".

Daar zit je dan, als een jonge ambtenaar bij A&O fonds Gemeenten, onderzoeken te lezen die gaan over jonge ambtenaren. Dat gaat over mij, dat ben ik. Opvallend is dat jonge ambtenaren graag doorstromen maar niet weten hoe en dat gemeenten graag jongeren behouden en niet weten hoe. Dat deed mij denken aan een sollicitatie ongeveer een jaar geleden.

Djulianti van de Ven portret

Opvallend is dat jonge ambtenaren graag doorstromen maar niet weten hoe en dat gemeenten graag jongeren behouden en niet weten hoe.

Djulitanti van de Ven, Trainee A&O fonds Gemeenten

Een HR-medewerker vroeg aan mij: "wat wil je later worden?" PANIEK! Ik was net afgestudeerd met een stage van 6 maanden bij een overheidsorganisatie, maar sinds mijn studententijd nooit meer echt een concreet beeld gehad hoe mijn toekomst eruit zou zien. Dus dat zei ik, een beetje verlegen. De HR-medewerker zei: “Gelukkig, ik maak me altijd zorgen als mensen dat wel precies weten. Overigens, weet ik het zelf ook nog steeds niet.”

Wat is jullie opgevallen aan werken bij de overheid?

Op dit moment doe ik een traineeship en dat betekent iedere 6 maanden een nieuwe organisatie, een nieuw takenpakket. Toch maak ik me daar steeds minder druk om. Iedere opdracht tot nu toe heeft zijn voor- en nadelen, daarbij ontdek ik steeds meer hoe afwisselend en divers werken voor de lokale overheid is. Er is zoveel mogelijk en er zijn zoveel leuke banen. Maar genoeg over mij, want wat leuk is aan dat traineeship is dat ik iedere vrijdag met een groep gemotiveerde jonge ambtenaren een trainingsdag heb. En alhoewel ik zelf natuurlijk ontzettend veel kan schrijven over mijn ervaring, wil ik juist laten zien hoe veelzijdig wij, jonge ambtenaren, zijn. Via onze whatsapp groep begon ik met de vraag: Wat is jullie opgevallen aan werken bij de overheid?

Djulianti van de Ven portret2

Via onze whatsapp groep begon ik met de vraag: Wat is jullie opgevallen aan werken bij de overheid?

Ik dacht nu komen allemaal diepzinnige gedachtes over werken als ambtenaar en ja, die waren er ook. Maar de discussie over e-mail was eigenlijk veel leuker.

Cc’en

Het gesprek ging over de verbazingwekkende cultuur van het ‘cc’en’. Ambtenaren zijn ware kunstenaars als het gaat om e-mails en specifiek wie er gemaild wordt en wat daarin staat. Vooral de cc-functie valt op. Waar ik en andere medetrainees wel wat minder vaak in cc’s meegenomen willen worden, willen andere jonge ambtenaren dat juist meer. Maar het blijft een bijzonder fenomeen; daar zijn we het over eens.

Bescheidenheid

Toch, als ik aan mijn medetrainees de vraag stel: wat zou je veranderen aan de overheid? Dan is cc’en uitaard niet het eerste dat er genoemd wordt. Om mij heen zie ik een ambitieniveau dat vele malen hoger is dan het verbeteren van de onderlinge mailuitwisseling, maar tegelijkertijd zie ik ook veel bescheidenheid; we komen nog maar net om de hoek kijken. Wij zijn nog aan het leren hoe je dat voor elkaar krijgt, die grote verandering. Persoonlijk spreek ik dan ook graag met mensen bij wie die grote verandering gelukt is. En ja, die werken ook zeker bij gemeenten. Wat ik later wil worden? Geen idee. Wat ik wil bereiken? Die grote verandering, zoals bijvoorbeeld een succesvolle digitale transformatie van de lokale overheid of een vooruitstrevende energietransitie. Gelukkig heb ik nog 40 jaar, dus wie weet!

Djulianti wilt graag van je weten: Wat zou jij veranderen aan de overheid?

Geef je reactie via LinkedIn. Klik op de knop hieronder.

Reageer
Djulianti van de Ven portret

Djulianti van de Ven

Djulianti van de Ven volgt een VNG traineeship waarbij ze iedere 6 maanden een nieuwe organisatie en een nieuw takenpakket krijgt.

Hoe blijft de gemeente jonge ambtenaren boeien? A&O fonds Gemeenten doet onderzoek, deelt kennis en ondersteunt subsidieprojecten over jonge ambtenaren. In het onderzoek Jong@Gemeenten bijvoorbeeld vragen we jonge ambtenaren wat ze leuk vinden aan het werken bij een gemeente. De resultaten van het hele onderzoek lees je in het rapport van Motivaction en in de handzame Gespreksstarter. Ook hebben we een handig factsheet samengesteld. Lees hieronder meer.

Ook namen we eerder een podcast op over hoe je als organisatie jongere ambtenaren langer bij de gemeente kan houden. De sleutel lijkt te liggen in het wegwijs maken van de jongeren in de organisatie. Wat dat precies betekent, bespreken we met Mireille Stuart, programmamanager Arbeidsmarkt bij A&O fonds Gemeenten.

Misschien vind je dit ook interessant