A&O expert loopbaanontwikkeling, Lena Tiemersma, blogt over haar persoonlijke en professionele ervaringen in loopbaanontwikkeling. Ze roept dit keer op om je aan te melden voor het evenement Webinar netwerk Loopbaanprofessionals van 22 juni met Jaap Donker, directeur Coronabedrijven Utrecht.

Inmiddels al weer 7 jaar geleden werkte ik als loopbaanadviseur, bij de Gemeente Delft, Gemeente Westland en een paar maanden bij de Gemeente Leiden.

Geen gemakkelijke gesprekken

Prachtig werk, en soms ook lastig werk. Regelmatig kwam in ik contact met leidinggevenden, soms als medewerker met een loopbaanvraag, maar vaak ook als opdrachtgever of intermediair voor een van “zijn/haar” medewerkers. Dat waren niet altijd gemakkelijke gesprekken; een leidinggevende moet soms aangeven dat er geen plek meer is voor iemand op de werkvloer.

Lena Tiemersma AenO fonds Gemeenten

Zo herinner ik me ook een leidinggevende die aangaf dat hij van een medewerker “af” wilde.

Ik herinner me nog gesprekken met een medewerker wiens leidinggevende elke week weer riep hoe blij hij met haar was en onder geen beding haar kwijt wilde. Wie wil dat nou niet horen, zou je denken? Het effect op deze medewerker was dat ze niet meer in gesprek durfde te gaan met haar leidinggevende over ontwikkeling. Coaching was nodig om haar weer zelf de regie in handen te geven.

Zo herinner ik me ook een leidinggevende die aangaf dat hij van een medewerker “af” wilde. Op het moment dat deze medewerker klaar was om zich los te weken van de gemeente en er een ruil met een andere externe plaats kon vinden, haakte de leidinggevende af. Hij had geen capaciteit om dit te faciliteren. Coaching om de regie weer in eigen handen te nemen was aan deze medewerker niet meer besteed.

Op het moment dat deze medewerker klaar was om zich los te weken van de gemeente [...], haakte de leidinggevende af. Hij had geen capaciteit om dit te faciliteren.

Pareltjes

Soms waren de gesprekken echte pareltjes: gesprekken met een leidinggevende die consequent de ontwikkeling van zijn team voor ogen had. Elk lid van dit team heeft ruimte om te ontwikkelen, soms in de richting van nieuw skills leren, soms een andere rol pakken en soms een nieuwe baan. Maar altijd vanuit de positieve gedachte: ontwikkeling om de beste versie van jezelf te worden.

Jaap Donker

Pasgeleden zag ik een vroegere leidinggevende van mij op het NOS-journaal, Jaap Donker. Als directeur van de Coronabedrijven regio Utrecht heeft hij aan werkdruk geen gebrek. Inmiddels is zijn “team” uitgegroeid tot 7100 medewerkers. Toen ik contact met hem opnam om te vragen of hij zijn ervaringen wilde delen met andere leidinggevenden en loopbaanprofs van de gemeentelijke sector zei hij onmiddellijk “Ja”. Met veel enthousiasme weet hij te vertellen dat “zijn” team volop aan het ontwikkelen is in het kader van hun loopbaan en hoe trots hij is daar deel van uit te maken.

Jaap Donker - GGD regio Utrecht

Ik heb een actueel verhaal met ons Coronabedrijf waarin nu 7000 mensen werken die hiervoor allemaal iets anders deden en nu bij ons iets nieuws leren, heel snel wisselen van rollen en mooie promoties maken.

Jaap Donker, Directeur Coronabedrijven Utrecht

Webinar loopbaanprofessionals

Wil je meer horen van Jaap Donker en zijn ervaringen met loopbaanontwikkeling en werkdruk? Ben je leidinggevende of loopbaanprof? Meld je dan aan voor het evenement Webinar netwerk Loopbaanprofessionals van 22 juni.

Lena Lisa Zomersafari2021

Lena Tiemersma

Projectleider A&O, Lena Tiemersma, expert in loopbaanontwikkeling, blogt over haar persoonlijke en professionele ervaringen rondom veranderingen in werk. 'Ik vind het belangrijk om de beste versie van mezelf te worden'.

A&O fonds Gemeenten stimuleert gemeenten en medewerkers om zich te ontwikkelen. Zo ontstaat er optimale aansluiting tussen wat een werknemer kan en wil en wat de gemeente als werkgever vraagt en biedt. Medewerkers hebben andere kennis en vaardigheden nodig en daar kan jij als loopbaanprofessional op inspelen. Wij helpen je daar graag bij met instrumenten, subsidie, expertise en verschillende netwerken.

Neem contact op met Lena via Lena.Tiemersma@aeno.nl.

Stuur een email

Zomersafari

Leren van Lena en collega Lisa van Holstein? Zij geven een workshop op 8 juli en 9 september tijdens de Zomersafari. Met de Zomersafari willen wij gemeentemedewerkers stimuleren op een leuke manier, een andere kijk op het werk te ontdekken. Er komen zeer interessante sprekers als hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder, bioloog Patrick van Veen en filosoof Bas Haring.

Lena en Lisa vertellen je onder andere hoe je medewerkers op weg kan helpen met hun leerbehoeften. Ze nemen je mee door de site Allesuitjezelf.nl door middel van een interactieve quiz en uiteraard valt er wat te winnen! Meld je aan voor de Zomersafari's hier:

Misschien vind je dit ook interessant