A&O projectleider Subsidies en Expertise, Eveline Vat, blogt over haar ervaringen bij het ondersteunen van gemeentelijke projecten. “We gebruiken de kennis van gemeenten zelf om de ontwikkeling van andere gemeenten te stimuleren.”

Vier jaar geleden ben ik begonnen als projectleider Subsidies. Met een prachtige opdracht, namelijk meer waarde creëren met onze subsidieregelingen. Daar hou ik van. Want geld uitgeven is leuk, maar waarde creëren, daar doe ik het voor. Daar doet A&O fonds het voor!

AO team Eveline Vat1

Het enige wat ik hoef te doen is [...] luisteren naar waar gemeenten mee bezig zijn en bedenken op welke manier die praktijk ook een andere gemeente kan helpen.

Eveline Vat, Projectleider Subsidie en expertise

Bij gemeenten zit de expertise

Die waarde zit in zoveel aspecten. Allereerst de waarde van de projecten zelf. Bij gemeenten zit de kennis; gemeenten zíjn de praktijk. Het enige wat ik hoef te doen is mijn oren en ogen open houden, luisteren naar wat gemeenten beweegt, waar ze mee bezig zijn en bedenken op welke manier die praktijk een andere gemeente kan helpen. Wat een heerlijke opdracht! Ik mag een luisterend oor zijn, maar ook meedenken en af en toe zomaar ineens een steuntje in de rug geven. Ik adviseer en zie waar de kansen en uitdagingen zitten… Kijk, dát doe ik graag 😊.

Kennis delen

Maar één project ondersteunen is nog niet de meerwaarde die ik wil bereiken. Ik wil ook de waarde delen! Zonder het delen van kennis hebben we alleen individuele relaties met gemeenten en het móet mogelijk zijn om daar meer van te maken. Die behoefte voel ik sterk. Ik ben echt blij dat we daar voor bijna 100% in geslaagd zijn! De projecten die we ondersteunden in 2020 delen we op deze site. Met alle bijbehorende informatie en de contactgegevens van de projectleider bij de gemeente, zodat er direct contact gelegd kan worden. Dubbele winst, zo lijkt het, maar stiekem vind ik dit toch minimale winst… want zo blijft het bij individuele voorbeelden. Hier moet meer uit te halen zijn…

Naar subsidieprojecten 2020

Kennis bundelen

“Jij met je rode draden!”, dat verzuchtte een collega wel eens. Maar écht, daar geloof ik in; rode draden destilleren uit alle projecten die we ondersteunen. Zo is bijvoorbeeld duidelijk te zien dat veel gemeenten willen experimenteren met zelforganiserende teams (daar maakten we een podcast over) of dat corona het online leren en ontwikkelen versnelt; te zien aan het aantal subsidieaanvragen daarover. En als die rode draden dan ook nog eens gekoppeld kunnen worden aan projecten van mijn collega’s, is de cirkel rond. Dit is bijvoorbeeld het geval bij het project van Assen, Groningen en Westerkwartier, waar drie gemeenten een programma hebben ontwikkeld om medewerkers digitaal vaardiger te maken. Dit past heel goed bij ons project Digiduurzaam. Zo leren gemeenten van elkaar en wij weer van de gemeenten.

Ondersteunen met experts

De meest recente stap in meer waarde creëren met subsidies zijn de experts. Want als ik íets geleerd heb van al die mooie gesprekken met gemeenten is dat het loont om écht de tijd te nemen om het doel van een project te doordenken. Een tweede les is dat projecten ondanks een helder doel niet altijd vanzelf lopen.

Daarom ondersteunen we gemeenten tegenwoordig ook met experts; mensen die de gemeente helpen bij de start van een project, omdat een goede start het halve werk is. Maar ook deskundigen die als het project loopt het doel goed in het zicht houden en adviseren als nodig. Ben je nog op koers? Zo ja, wat waren de succesfactoren? En zo nee, waarom niet? Ook daarvan leer je.

Zo probeer ik met subsidies meer te doen dan alleen geld uitgeven. We zorgen met ons team dat het wiel niet opnieuw uitgevonden hoeft te worden en dat nieuw opgedane kennis wordt doorgegeven aan alle gemeenten in Nederland. Daar is A&O fonds Gemeenten voor en we zijn nog lang niet klaar. Ik blijf de rode draden zien, want nog nooit eerder was er zoveel beweging bij gemeenten als nu en hebben we elkaar hard nodig.

Eveline spiegelt me op een plezierige en positieve manier in de uitdagingen van de projecten en zorgt ervoor dat de resultaten meer worden dan die in het projectplan zijn beschreven.

José Kok-de Korte, Samenwerkingsorganisatie De Wolden Hoogeveen
AO team Eveline Vat

Eveline Vat

Projectleider Eveline Vat blogt over haar ervaringen bij het ondersteunen van gemeentelijke projecten. “Hoe waardevol is het dat wij de kennis van gemeenten zelf kunnen gebruiken om de ontwikkeling van andere gemeenten te stimuleren?”

A&O fonds Gemeenten ondersteunt gemeenten bij het worden en blijven van wendbare organisaties met flexibele en vitale medewerkers. Weten wat wij voor jou kunnen betekenen?

Kijk bij Subsidies of neem contact op met Eveline Vat via eveline.vat@aeno.nl.

Naar Subsidies en expertise
Stuur een email Alle blogs Eveline

Misschien vind je dit ook interessant