Freek Vos, communicatieadviseur A&O fonds Gemeenten, nam samen met 200 HR-professionals en recruiters uit de gemeentelijke sector deel aan de Dag van de Arbeidsmarkt. Hij vat voor de website Werf& zijn 6 belangrijkste inzichten samen. Lees het hele artikel via de link hieronder.

#1. Gusta Timmermans: niet bellen, maar appen

Voice Your Future Gusta Timmermans
Gusta Timmermans.

Gewoon de kandidaat een appje sturen voor een kop koffie. Ja, appen, want de jongere generatie neemt echt niet meer de telefoon op als je belt met een onbekend nummer.

Gusta Timmermans

#2. Patricia Honcoop: kansen voor actief jongerenbeleid

Patricia Honcoop Dvd A23

Gemeenten zijn een aantrekkelijke werkgever, maar het blijkt toch lastig om jongeren voldoende carrièreperspectief te bieden. Bijna 2 op de 3 gemeenten voert nog geen actief beleid om jongeren te behouden. Daar liggen dus zeker nog kansen.

Patricia Honcoop, Projectleider A&O fonds Gemeenten

#3. De Venlo-methode: deel cijfers met raad en college

Ruud Goossens en Elske Westerdaal van de gemeente Venlo leggen uit hoe ze data combineren uit de eigen organisatie met data uit externe bronnen, zoals de Personeelsmonitor. Hun geheim?

Dag van de Arbeidsmarkt 2023 8

Neem de gemeentepolitici hierin mee! Door de feiten en cijfers uit de analyse te delen met de raadsleden en wethouders, creëer je aan twee kanten winst.

Ruud Goossens en Elske Westerdaal, Gemeente Venlo

#4. Gemeente Arnhem: Met STARR patronen doorbreken

Dag van de Arbeidsmarkt 2023 2

Je brein vult gaten in je kennis, bijvoorbeeld over een sollicitant, onbewust aan met impliciete stereotypen.

Je kunt deze patronen doorbreken, door de STARR-methode te gebruiken, in combinatie met een goede procesinrichting. Hierbij beoordeel je kandidaten op competenties, en niet op bijvoorbeeld het gevoel wat je in een gesprek hebt.

#5. Rockstars: werknemer radicaal op #1

Wat gebeurt er als je je werknemer radicaal op de eerste plaats zet? Dus niet alleen op papier en in je vacaturetekst, maar bij iedere keuze echt het belang of de wens van de werknemer laat prevaleren. Bij Rockstars, een collectief van programmeurs, hebben ze dat gedaan en met succes.

#6. Terugkoppeling: tot volgend jaar!

Freek Vos
Freek Vos, Adviseur A&O fonds Gemeenten.

Tot bij de garderobe werd er nog druk genetwerkt en de meest gehoorde afscheidsgroet was ‘tot volgende jaar!’.

Freek Vos, Communicatieadviseur A&O fonds Gemeenten

Misschien vind je dit ook interessant