Gemeente Hollands Kroon is een innovatieve organisatie. Medewerkers worden uitgedaagd om altijd te zoeken naar creatieve oplossingen. Maar hoe doe je dit als je in je eentje thuis zit te werken? De Hollands Kroon Academie lanceerde twee trainingen.

Eveline Regenboog Hollands Kroon 800

Het is belangrijk om iedereen mee te nemen, ook de buitendienst

Eveline Regenboog, HR medewerker

De gemeente Hollands Kroon werkt al geruime tijd met zelfsturende teams die zelf zoeken naar de slimst mogelijke oplossingen in het werk, zo werkt de gemeente zonder balie. De 400 medewerkers krijgen vrijheid en ook de verantwoordelijkheid om kritisch te blijven op de werkprocessen, vertellen HR-medewerkers Eveline Regenboog en Marjon Sueters.

Wat is het vraagstuk?

Het algemene vraagstuk dat we opeens allemaal thuiszaten. We willen dat iedereen doorgaat met z’n ontwikkeling, maar het is een uitdaging om creatief te zijn als je thuis aan het werk bent met veel minder sociale en professionele uitwisseling met collega’s. Je inspiratie kan opdrogen als je alles uit jezelf moet halen. We merkten het zelf en we hoorden het van anderen.

Hoe heb je het aangepakt?

  • Training online communiceren en samenwerken aangeboden
  • Training creatief en oplossingsgericht denken aangeboden

Wat gaat er goed?

De trainingen zijn erg gewild, ze zaten snel vol. In totaal hebben 40 mensen meegedaan. Dit ging online in groepjes van 8 mensen per training. In de trainingen zaten theoretische en praktische elementen. De besproken theorie kon meteen online worden geoefend. Bij de training creatief en oplossingsgericht denken ging het over hoe je in coronatijd creatief kunt zijn. Daarbij was er veel ruimte voor het uitwisselen van persoonlijke ervaringen. Het prikkelt en de cursus haalt je uit de dagelijkse realiteit. Ook in coronatijd zijn er online goede mogelijkheden om creativiteit en samenwerken te bevorderen, waardoor de organisatieontwikkeling niet stil komt te staan.

Wat kan er beter?

De trainingen hadden nog wel iets praktischer kunnen zijn, met meer tools en voorbeelden.

Marjon Sueters Hollands Kroon 800

Je inspiratie kan op raken als je alles uit jezelf moet halen

Marjon Sueters, HR medewerker

Wat zijn je lessen voor andere gemeenten?

Juist in coronatijd is het belangrijk te investeren in de ontwikkeling van collega’s. Online trainingen zijn wel anders dan traditionele, de trainingen moeten niet te lang zijn, er moet interactie in zitten en je moet geregeld checken of mensen er nog bij zijn. Af en toe pauze is ook belangrijk. Dat medewerkers de cursussen waarderen, is gebleken uit de ruime belangstelling en de positieve evaluaties.

Voor vragen en meer informatie over de aanpak van Hollands Kroon, neem contact op met Marjon Sueters via MarjonSueters@hollandskroon.nl of Eveline Regenboog via EvelineRegenboog@hollandskroon.nl.

Online de creativiteit erin houden

In een drieluik laten we zien hoe de gemeenten Kapelle, Hollands Kroon en Geldrop-Mierlo het vraagstuk hoe blijf je online creatief aanpakken. Tijdens de eerste lockdown heeft A&O fonds Gemeenten een snelle coronasubsidie in het leven geroepen. Er was veel behoefte aan ondersteuning want een recordaantal van maar liefst 450 aanvragen zijn ingediend. In de aanvragen is een duidelijke rode draad te zien van de verschillende behoeften die de gemeente heeft in deze tijd van grote veranderingen.

Subsidie en Expertise

Wil jouw gemeente ook aan de slag met een project om de wendbaarheid van de medewerkers te vergroten? Klik dan op de knop 'Dat wil ik ook' en A&O fonds Gemeenten helpt je verder met subsidie en expertise.

Dat wil ik ook

Contact

De mogelijkheden voor subsidie en expertise eerst bespreken? Neem contact op met subsidies@aeno.nl om jouw wensen en ons maatwerk op elkaar af te stemmen.

Stuur een email

Volg ons

Blijf op de hoogte en volg ons op Linkedin, Twitter en Youtube-kanaal.

LinkedIn Twitter Youtube

A&O Nieuwsbrief

Word lid van één of meerdere nieuwsbrieven, zodat we je op de hoogte kunnen houden van onze activiteiten binnen jouw specialiteit.

Schrijf je hier in

Misschien vind je dit ook interessant