Deze nieuwe publicatie is het resultaat van de reflecties die zijn gedeeld tijdens de vijf bijeenkomsten die A&O fonds Gemeenten georganiseerd heeft met gemeentelijke bestuurders en toonaangevende inleiders over verschillende aspecten van modern leiderschap. De leidraad van de bijeenkomsten was het Kompas van Mark Frequin, voormalig topambtenaar bij diverse ministeries. Deze nieuwe publicatie maakt het Kompas concreet toepasbaar voor gemeentelijk leiderschap.

Samen zorgen de inzichten voor een gemeentelijke kijk op leiderschap met verschillende handelingsperspectieven die de lokale politiek raken. Zo kwam onder andere aan de orde hoe bestuurders omgaan met alle uitdagingen in deze turbulente tijd en wat dat vraagt van het politiekambtelijk samenspel.

Tijdens de bijeenkomsten zijn de vijf dimensies van het Kompas voor publiek leiderschap behandeld:

 1. Turbulente tijd
  Ingeleid door Mark Frequin, voormalig directeur-generaal bij maar liefst acht ministeries en auteur van onder andere het Kompas voor publiek leiderschap, en Fiona Atighi, directeur Dienstverlening bij de gemeente Amsterdam.
 2. Veeleisende samenleving
  Ingeleid door Ufuk Kâhya, voormalig wethouder in ’s-Hertogenbosch en Doğukan Ergin, wethouder in Schiedam.
 3. Complexe overheid
  Ingeleid door Kim Putters, voorzitter Sociaal Economische Raad (SER).
 4. Politiek-ambtelijk samenspel
  Ingeleid door Paul Depla, burgemeester van Breda.
 5. Het gaat om de persoon
  Ingeleid door Dorine Wesel, adviseur Leadership & Change bij Twynstra Gudde.

Voor wie

Deze publicatie is van en voor gemeentelijke (top)ambtenaren die te maken hebben met of zoekende zijn in publiek leiderschap en zich verder willen ontwikkelen- en handvatten wensen op dit gebied.

Misschien vind je dit ook interessant