Niet eerder, sinds UWV de markt is gaan meten, is de spanning op de arbeidsmarkt zo hoog geweest. UWV noemt de krapte nu zeer krap. De krapte is zichtbaar in alle regio's en in vrijwel alle beroepsgroepen. In regio Midden-Utrecht is de arbeidsmarkt het krapst en het sterkst is de krapte te voelen bij de beroepsgroep overheidsbestuurders.

Van de 92 beroepsgroepen zijn er maar vier waarin geen sprake is van een krappe of zeer krappe arbeidsmarkt. Alleen in de beroepsgroepen chauffeurs, hulpkrachten bouw en industrie, schilders en metaalspuiters en reisbegeleiders is er nog sprake van een gemiddelde krapte. Een jaar geleden waren dit er nog 49 en was in twaalf beroepsgroepen sprake van een overschot aan werkzoekenden.

Lees hier meer via Binnenlands Bestuur.

Personeelsmonitor

Elk jaar brengt A&O fonds de Personeelsmonitor Gemeenten uit; dé benchmark voor HR kengetallen bij gemeenten. Het aantal medewerkers bij gemeenten is opnieuw gestegen in 2021, maar niet voldoende om de druk op het groeiende takenpakket van gemeenten op te lossen.

A&O ondersteunt gemeenten met de Personeelsmonitor en vacaturemonitor om inzicht te houden in de laatste cijfers speciaal voor gemeenten. Om te komen tot een effectieve arbeidsmarktstrategie heeft A&O ook het werkboek Succesvol de Arbeidsmarkt! Hoe pak je dat als gemeente aan gemaakt.

Accepteer onze cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Misschien vind je dit ook interessant