De werkwijze van Weststellingwerf is er een van ‘lekker aan de slag’ op praktische onderwerpen, bijvoorbeeld bij opleiden en ontwikkelen. HR-adviseur Linda Attema is daarvoor verantwoordelijk. Zij zag in het noodgedwongen thuiswerken een kans om e-learning bij haar gemeente een duw in de rug te geven.

Linda Attema Weststellingwerf

We bereiken ook medewerkers die van nature niet snel een cursus doen

Linda Attema, HR-Adviseur

Wat is het vraagstuk?

Door corona werden veel opleidingen geannuleerd. Ook al werkt iedereen thuis, opleiden en ontwikkelen blijft in onze organisatie een prioriteit. Met e-learning wilden we sowieso meer gaan doen, dit was de aanleiding om het echt op te pakken. Ook omdat e-learning laagdrempelig is en ook interessant voor mensen die van nature minder geneigd zijn om cursussen te gaan doen. Het is gemakkelijk; je zit thuis in je eigen omgeving.

Hoe heb je het aangepakt?

We zochten e-learnings die de doelen ondersteunen van onze organisatieontwikkeling waarbij we focussen op professionele dienstbaarheid, integraliteit en maatwerk. We vonden een aanbieder die een pakket biedt dat daarbij aansluit met cursussen voor alle lagen van de organisatie. De e-learnings gaan over universele onderwerpen zoals conflicthantering, talentontwikkeling, digitaal werken et cetera. Je kunt het individueel doen, maar er zijn ook trainingen voor het hele team, zoals werken en vergaderen met Zoom en hoe je dit als team optimaal kunt inzetten.

Wat gaat er goed?

We bereiken ook de medewerkers in de buitendienst die niet altijd gemakkelijk zijn te interesseren voor cursussen. Zij doen bijvoorbeeld cursussen om digitaal vaardiger te worden met Word en Excel. Om de training onder de aandacht te brengen van de leidinggevenden hebben we een kick off georganiseerd, dit werkte goed. Wij zien in het dashboard van de aanbieder dat mensen trainingen aanklikken en aan de slag gaan. Er zijn inmiddels al zo’n 200 cursussen opgestart door een kleine 80 medewerkers.

Wat kan er beter?

Het aanbod kan nog meer worden gebruikt. We gaan het meer promoten, via het intranet en ook via de leidinggevenden. Daarnaast gaan we in gesprekken over de ontwikkeling van (individuele) medewerkers actief kijken welke e-learning bijdraagt aan die ontwikkeling.

Wat zijn je lessen voor andere gemeenten?

Besteed veel aandacht aan de promotie van het aanbod van e-learnings. Een andere les is om goed te onderzoeken welke aanbieder je organisatie het beste kan ondersteunen. Wat draagt bij aan je organisatiedoelstellingen?

Voor vragen en meer informatie over de aanpak van Weststellingwerf, neem contact op met Linda Attema via l.attema@weststellingwerf.nl.

Stuur een email

Corona versnelt online leren en ontwikkelen

Het opleiden en ontwikkelen van medewerkers gaat ook door in coronatijd. Het aanbod van online materiaal en e-learnings neemt toe. Online leren is flexibel en je kunt het gemakkelijk toesnijden op de individuele behoefte van medewerkers en op speerpunten van de eigen organisatie. Maar, het is een uitdaging om het aanbod goed onder de aandacht van medewerkers te brengen, blijkt uit ervaringen in de praktijk.

Subsidie en Expertise

Wil jouw gemeente ook aan de slag met een project om de wendbaarheid van de medewerkers te vergroten? Klik dan op de knop 'Dat wil ik ook' en A&O fonds Gemeenten helpt je verder met subsidie en expertise.

Dat wil ik ook

Contact

De mogelijkheden voor subsidie en expertise eerst bespreken? Neem contact op met subsidies@aeno.nl om jouw wensen en ons maatwerk op elkaar af te stemmen.

Stuur een email

Volg ons

Blijf op de hoogte en volg ons op Linkedin, Twitter en Youtube-kanaal.

LinkedIn Twitter Youtube

A&O Nieuwsbrief

Word lid van één of meerdere nieuwsbrieven, zodat we je op de hoogte kunnen houden van onze activiteiten binnen jouw specialiteit.

Schrijf je hier in

Misschien vind je dit ook interessant