Met de Vacaturemonitor informeren we gemeenten elk kwartaal over actuele informatie op de arbeidsmarkt. Het tweede kwartaal van 2020 is het eerste kwartaal (april t/m juni) dat zich volledig in de corona-crisis heeft afgespeeld.

Flinke daling openstaande vacatures

Zoals verwacht zien we in de maanden maart en april een flinke daling van het aantal openstaande vacatures in alle beroepsgroepen. Het positieve nieuws is dat deze daling minder is dan verwacht. Het dieptepunt was in april, daarna zien we alweer een voorzichtig herstel in mei en juni.

Moeilijk te vervullen vacatures ook in coronatijd

Op de beroepsgroep automatisering/ICT heeft de corona-crisis weinig invloed. Deze vacatures blijven lastig te vervullen.
De corona-crisis biedt ook kansen voor gemeenten. Uit de Personeelsmonitor 2019 blijkt dat veel gemeenten groei verwachten op afdelingen waar nu al de meeste moeilijk vervulbare vacatures zijn. De huidige ruimere arbeidsmarkt biedt wellicht mogelijkheden om juist op die plekken een inhaalslag te maken.

Samenvatting Vacaturemonitor 2e kwartaal 2020

  • Laagste aantal nieuw geplaatste vacatures in twee jaar
  • Dieptepunt in april en daarna alweer voorzichtig herstel
  • Afnemende vraag binnen alle beroepsgroepen, met sterkste krimp voor buitendienst/groenvoorziening. Beroepsgroep automatisering/ICT laat bescheiden krimp zien
  • De drie meest gevraagde functies in het tweede kwartaal waren: functioneel applicatiebeheerder, beleidsmedewerker ruimtelijke ordening en WMO-consulent
  • Sterkste krimp in Drenthe en Zuid-Holland, beperkte krimp in Groningen, Noord-Brabant en Limburg
  • Krimp op alle opleidingsniveaus, met kleinste krimp op HBO- en WO-niveau
  • De werving van gemeentelijke personeel via intermediairs is nagenoeg volledig stilgevallen
Arbeidsmarkt Vacaturemonitor 2e kwartaal 2020

Volg ons

Blijf op de hoogte en volg ons op Linkedin, Twitter en Youtube-kanaal.

Je wordt op de hoogte gehouden van onze evenementen, workshops en webinars. Ook inspireren we je met geleerde lessen van andere gemeenten en met de nieuwste instrumenten om de gemeente nog wendbaarder te maken.

Linkedin Twitter Youtube

A&O Nieuwsbrief

Word lid van één of meerdere nieuwsbrieven, zodat we je op de hoogte kunnen houden van onze activiteiten binnen jouw specialiteit.

Schrijf je hier in

Misschien vind je dit ook interessant