Met de Vacaturemonitor informeren we gemeenten elk kwartaal over actuele informatie op de arbeidsmarkt. Het derde kwartaal van 2020 is het tweede kwartaal (juli t/m september) dat zich volledig in de corona-crisis heeft afgespeeld.

Licht herstel aantal openstaande vacatures

Het aantal door gemeenten geplaatste vacatures lag in het derde kwartaal van 2020 weer wat hoger dan in het tweede kwartaal van 2020, toen corona voor het eerst toesloeg.

Het herstel bedraagt 14%. Ondanks dat herstel ligt het aantal vacatures nog steeds 7% lager dan in het derde kwartaal van 2019. Het aantal vacatures steeg voor alle opleidingsniveaus. Opvallend is dat het aantal HBO-vacatures is verdubbeld en dat het aantal vacatures op MBO-niveau en lager is gehalveerd ten opzichte van het derde kwartaal in 2019.

Samenvatting Vacaturemonitor derde kwartaal 2020

  • Dieptepunt aantal vacatures in september; maar is normaal verschijnsel in het derde kwartaal.
  • Meest gevraagde functies waren: stagiairs, communicatiedeskundigen met WMO-consulenten en gemeentelijk medewerkers op een gedeelde 3de plaats.
  • Beroepsgroepen ‘gezondheidszorg’ en ‘burger-/publiekszaken’ laten sterkste groei zien.
  • Beroepsgroepen ‘openbare orde/veiligheid’, ‘sport/recreatie’ en ‘buitendienst/groenvoorziening’ laten verdere krimp zien.
  • Aantal vacatures alle opleidingsniveaus gestegen. Aantal HBO-vacatures verdubbeld en aantal vacatures MBO-niveau en lager gehalveerd ten opzichte van derde kwartaal 2019.
  • In meeste provincies aantal vacatures enigszins hersteld ten opzichte van het tweede kwartaal. Geen herstel in Groningen en Drenthe. In Noord-Holland herstel het sterkst.

Vacaturemonitor in de pers

- gemeente.nu, donderdag 29 oktober 'Gemeentevacatures veren op uit coronadal'
- Binnenlands Bestuur, vrijdag 6 november 'Vacatureherstel bij gemeenten na dip'
- Binnenlands Bestuur, zaterdag 7 november 'Kansen voor verjonging van personeel in crisistijd'

Alle Vacaturemonitors

Wil je een duidelijk overzicht in de tijd, ga da naar de pagina hieronder waar alle Vacaturemonitors sinds 2019 te vinden zijn.

Volg ons

Blijf op de hoogte en volg ons op Linkedin, Twitter en Youtube-kanaal.

Je wordt op de hoogte gehouden van onze evenementen, workshops en webinars. Ook inspireren we je met geleerde lessen van andere gemeenten en met de nieuwste instrumenten om de gemeente nog wendbaarder te maken.

Linkedin Twitter Youtube

A&O Nieuwsbrief

Word lid van één of meerdere nieuwsbrieven, zodat we je op de hoogte kunnen houden van onze activiteiten binnen jouw specialiteit.

Schrijf je hier in

Misschien vind je dit ook interessant