In het onderzoek Jong@Gemeenten vroegen we jonge ambtenaren wat ze leuk vinden aan het werken bij een gemeente. In dit artikel richten we de aandacht op de drijfveren van jonge ambtenaren. Ook hebben we een handig factsheet voor je samengesteld. De resultaten van het hele onderzoek Jong@Gemeenten lees je in het rapport van Motivaction en in de handzame Gespreksstarter. Ook hier te downloaden.

Onderzoek Motivaction

Tijdens het A&O fondsen Festival van 1 oktober 2020 presenteert Motivaction een samenvatting van hun onderzoek Jong@Gemeenten. Kijk het hier terug.

Accepteer onze cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Drijfveren jonge ambtenaren

Tijdens het onderzoek Jong@Gemeenten bleek dat jonge ambtenaren erg van elkaar verschillen op waarden en drijfveren in hun werk. A&O fonds Gemeenten vroeg Motivaction om een extra verdieping te maken met vragen als:

  • Hoe verschillen deze groepen jonge ambtenaren van elkaar?
  • Wat is kenmerkend voor welke groep?
  • En hoe speel je als gemeente zo goed mogelijk in op hun wensen en behoeften?

Typologieën van werkenden

Motivaction heeft bij het in kaart brengen van de waarden en drijfveren van jonge ambtenaren gebruik gemaakt van het WorkLocus-model. Een model dat werknemers onderscheidt in 5 verschillende profielen op basis van persoonlijke opvattingen, waarden, normen en nog veel meer.

Hoe zit het met jonge ambtenaren?

Binnen gemeenten zijn er drie typen medewerkers die onder jonge ambtenaren opvallen. Dat zijn de:

  • Maatschappij bewuste ontplooiers (41%)
  • Carrièregerichten (22%)
  • Onafhankelijk creatieven (16%)

Maatschappij bewuste ontplooiers vinden het leuk en belangrijk om invloed te hebben op beleidsniveau en op het dagelijks leven van burgers. De Carrièregerichten willen graag doorstromen bij hun huidige gemeente of ergens anders. Jonge ambtenaren met het Onafhankelijk creatieve profiel zijn over het algemeen tevreden met hun werk, maar hebben deels het gevoel om tegen een muur van bureaucratie aan te lopen.

Download hier de factsheet met alle informatie over de verschillende drijfveren van jonge ambtenaren. Ook kan je hier het hele Motivaction onderzoek Jong@Gemeenten downloaden met de Gespreksstarter en een factsheet over trainees.

Subsidie en Expertise

Wil je in jouw organisatie aan de slag met deze of een van de andere thema’s uit Jong@Gemeenten? Wij zijn er om je te helpen. Lees hier wat A&O fonds Gemeenten voor je kan betekenen.

Volg ons

Blijf op de hoogte en volg ons op Linkedin, Twitter en Youtube-kanaal.

LinkedIn Twitter Youtube

A&O Nieuwsbrief

Word lid van één of meerdere nieuwsbrieven, zodat we je op de hoogte kunnen houden van onze activiteiten binnen jouw specialiteit.

Schrijf je hier in

Misschien vind je dit ook interessant