Hoe zet je gemeentemedewerkers duurzaam in? Hoe ziet het kantoor van de toekomst eruit en waarom is hybride werken 'een zegen voor vernieuwend leiderschap'? In samenwerking met de SDU heeft A&O fonds Gemeenten deze editie van het magazine Werken bij de Overheid gemaakt met hierin ook de aankondiging van het werkboek Succesvol de Arbeidsmarkt op!.

Naar magazine Werken bij de Overheid
Werken bij de overheid Duurzame inzetbaarheid 1000
Fotografie: Kees Winkelman
Naar artikel - Van twee kanten een verantwoordelijkheid

Het magazine hebben we gevuld met onderwerpen die nu sterk leven bij gemeenten. Zoals duurzame inzetbaarheid. Hoe kunnen gemeenten bijvoorbeeld ervoor zorgen dat ambtenaren tot aan hun pensioen inzetbaar zijn? De komende vijf jaar bereikt één op de zes medewerkers bij de gemeente de pensioengerechtigde leeftijd en de vraag naar personeel groeit omdat er taken bijkomen.

In opdracht van A&O fonds Gemeenten heeft Regioplan Beleidsonderzoek een zogeheten sectoranalyse uitgevoerd naar duurzame inzetbaarheid. Uit dat onderzoek blijkt dat 43 procent van de ondervraagde hr-medewerkers binnen hun organisatie specifieke groepen werknemers zien die moeite hebben om door te werken tot aan hun pensionering.

Bekijk hier het rapport van Regioplan, zoals genoemd in het artikel.

Werken bij de overheid vernieuwend leiderschap 1000
Naar artikel - Gemeenten zien de mogelijkheden nog te weinig

'Burgers als klanten' en 'dienst­verlening als producten', groeiden sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw uit tot dé norm voor leidinggevenden in de publieke sector. De toepassing van managementtechnieken uit het bedrijfs­leven op publieke organisaties volstaat niet meer. Deze tijd vraagt om vernieuwend leiderschap.

Diane Nijs, lector Imagineering and Social Innovation aan Breda University of Applied Sciences is programmadirecteur van de leergang Vernieuwend Leiderschap in de publieke sector. Ze legt uit waarom vernieuwend leiderschap de toekomst heeft.

Werken bij de overheid handleiding arbeidsmarkt 1000
Naar artikel - Handreiking voor de gespannen arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt is hectisch en gespannen. Veel gemeenten zoeken naar de juiste strategie om het personeelsbestand nu en in de toekomst gezond te houden. Hoe pak je dit aan?

De route tot een gemeentelijke arbeidsmarktvisie is de afgelopen maanden zorgvuldig verkend. Dat levert een praktische handreiking op: Het werkboek Succesvol de Arbeidsmarkt op!.

Het werkboek is vanaf komend najaar te bestellen door een e-mail te sturen naar ­A&O fonds ­Gemeenten via secretariaat@aeno.nl. Op 23 november wordt een webinar georganiseerd over het werkboek. Meld je daarvoor hier aan.

Misschien vind je dit ook interessant