We werken al twee jaar massaal thuis en zijn er inmiddels goed aan gewend geraakt. Zo meldt Trouw dat 1 op de 3 werknemers een andere baan gaat zoeken als elke dag naar kantoor verplicht wordt. Woensdag 16 maart gaan we niet alleen naar de stembus, maar is het ook de Nationale dag van de Thuiswerker. Wij willen graag van jou weten: Heb jij al een goede balans gevonden tussen werken vanuit thuis en werken op kantoor?

Er kan niet meer gestemd worden.

Uitslag:

Heb jij al een goede balans gevonden tussen werken vanuit thuis en werken op kantoor?

 • Ja, zeker

  52%
  33 Stemmen
 • Ja, maar het kan nog beter

  34%
  22 Stemmen
 • Nee, ik heb nog geen goede balans

  11%
  7 Stemmen
 • Ik werk nooit thuis

  0%
  0 Stemmen
 • Weet niet

  3%
  2 Stemmen

Totaal aantal stemmen: 64

Zelf beslissen

Uit de Monitor Hybride Werken van KPN, waar Trouw uit put, blijkt ook dat 85% van de werknemers niet wil dat de baas bepaalt op welke dagen zij naar kantoor moeten komen omdat ze dat zelf willen beslissen.

De meeste thuiswerkers (93%) hebben inmiddels een goede balans tussen werken vanuit huis of op kantoor gevonden. Uit onderzoek van KPN blijkt ook dat een kwart van de thuiswerkplekken in Nederland nog niet op orde zijn. Er is bijvoorbeeld nog geen goede stoel, verstelbaar bureau of aparte werkruimte.

Kantoor moet doel hebben

Eenmaal op kantoor vindt bijna 45% het wel erg druk. Ongeveer de helft stoort zich aan collega’s die gesprekken voeren via online videoverbindingen. KPN-bestuurder Marieke Snoep: “We hebben een doel nodig om naar kantoor te gaan, niet alleen een afspraak. Belangrijk is dus te bepalen wat we gaan doen op kantoor en hoe het er daar uit moet zien.”

Dit advies kwam onder andere ook uit het onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam van vorig jaar. A&O fonds Gemeenten heeft, samen met de Hogeschool, een quickscan ontwikkeld om de thuiswerkbeleving van gemeentemedewerkers tijdens de coronacrisis in kaart te brengen. Gemeentemedewerkers zijn positief over virtueel samenwerken, maar er is behoefte aan betekenisvolle teamdoelen en prioritering.

Hybride werken een blijvertje

Niet alleen door corona is hybride werken een blijvertje geworden, ook de hoge brandstofprijzen zorgen ervoor dat bedrijven als Achmea, ASML, KPN en ING hun thuiswerkbeleid nog niet aanpassen, meldt Trouw.

Arbocatalogus Hybride Werken

Volgende maand komt de arbocatalogus Hybride Werken uit. De arbocatalogus beschrijft technieken, methoden en normen over veilige en gezonde arbeidsomstandigheden. Met de arbocatalogus maken sociale partners afspraken over het aanpakken van arbeidsrisico’s door gemeentelijke organisaties. Ook biedt de catalogus praktische handleidingen voor veilig en gezond werken.

Meer leren wat wij voor jouw gemeente op dit gebied kan doen? We helpen je vraag op weg met de laatste inzichten, geleerde lessen en tips.

Accepteer onze cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Misschien vind je dit ook interessant