Thuis aan het werk achter je laptop? Voor veel mensen is dit niet gebruikelijk en hebben dus geen ergonomisch ingerichte werkplek. Heb je aan het eind van de dag last van je nek of schouders? Lees dan deze praktische en creatieve tips om op korte termijn er beter bij te zitten, ook om klachten te voorkomen in de toekomst.

AO Thuiswerken Boeken onder stoel - vitaliteit

Hoe richt je je thuiswerkplek in?

Tip 1 - stoel

Verhoog je stoel met bijvoorbeeld een kussen op de zitting zodat je onderarmen op tafel kunnen rusten zonder dat je je schouders hoeft op te trekken.

Als je geen kantoorstoel hebt, probeer dan op andere manieren je stoel wat te verhogen met bijvoorbeeld blokken of een kussen op de zitting.

Om de benen goed te ondersteunen kun je vervolgens bijvoorbeeld een plank onder je voeten leggen.

Mocht je meer middelen zoals bijvoorbeeld een kantoorstoel tot je beschikking hebben, download het stappenplan voor het optimaal instellen van je werkplek.

Tip 2 - toetsenbord

Leg het toetsenbord iets verder weg, zo steunen je armen goed op tafel. Zit met rechte rug en voorkom voorover hangen.

AO Thuiswerken Dozen onder laptop - vitaliteit

Tip 3 - Losse muis, toetsenbord en scherm

Als het kan, gebruik dan een losse muis, apart toetsenbord en beeldscherm. De bovenrand van het scherm moet iets onder ooghoogte komen. Of plaats de laptop op een verhoging (bijvoorbeeld een stapel boeken).

Tip 4 - Bewegen

Wissel het zitten ieder half uur af met bewegen: loop rond (bijvoorbeeld tijdens het bellen) of doe wat rek- en strekoefeningen.

AO Thuiswerken Plank onder voeten - vitaliteit

Tip 5 - Losse kabels

Let op de losse kabels. Gebruik een verlengsnoer voor de oplader van je laptop, zodat de kabel niet door de kamer heen hangt.

Tip 6 - Licht

Met videobellen is het fijner het daglicht voor je te hebben. Maar de hele dag in het daglicht te kijken is vermoeiend. Ga zo zitten dat je het daglicht naast je hebt.

Binnenkort volgen tips over:

  • Rek- en strek oefeningen
  • Het sociale aspect van thuiswerken
  • Scheiding werk en privé

Hoe blijf je in beweging?

Lees meer over in beweging blijven in ons volgende bericht hieronder.


Misschien vind je dit ook interessant