De organisatie van Geldrop-Mierlo maakt een omslag naar een netwerkorganisatie die opgavegericht werkt. De 250 medewerkers werken vaker samen in projectgroepen, bijvoorbeeld aan de wijkontwikkelingsplannen of aan de invoering van de Omgevingswet, vertelt adviseur online communicatie Nard Gilsing. Op 1 april 2020 ging de nieuwe organisatie van start met drie nieuwe afdelingen en op weg naar een modernere werkcultuur.

Nard Gilsing Geldrop Mierlo - 800

Niet enkel organisatieberichten zenden, maar interactie tussen collega’s bevorderen

Nard Gilsing

Wat is het vraagstuk?

Om het projectgericht werken te faciliteren, hadden we eind 2019 intrek genomen in het vernieuwde gemeentehuis, een nieuw intranet ingericht en teams opnieuw ingedeeld met korte lijnen tussen beleid en uitvoering. Uitgerekend op het moment dat we op de nieuwe manier gingen werken, zaten we allemaal thuis. De uitdaging is dat de nieuwe teams elkaar - ook in coronatijd - leren kennen, op elkaar ingespeeld raken en soepel kunnen samenwerken. Thuiswerken zat niet in het DNA van onze organisatie.

Hoe heb je het aangepakt?

  • Een gedrukt personeelsblad gemaakt met aandacht voor de mensen, de organisatie en de organisatieontwikkeling; ook om het thuisfront een beeld te geven van de veranderingen.
  • Cursus energiemanagement aangeboden over hoe je lichamelijk en geestelijk fit blijft in je werk, ook als je thuiswerkt. Online kon je telkens met 10 tot 12 mensen meedoen. Deze cursus is aangeboden vanuit het BRUIS project wat door de gemeente wordt uitgevoerd.
  • Teamleiders zorgen dat ze wekelijks alle medewerkers spreken, niet alleen voor het werk maar ook om te vragen: hoe gaat het met je? Vitamine Aandacht!
  • Teams houden dagelijks een kort plenair overleg. Waar ben je mee bezig? Waar loop je tegenaan? Want bij elkaar aan het bureau staan is er nu niet bij.
  • Een sociaal intranet, niet alleen maar berichten zenden van de organisatie maar interactie tussen collega’s en samenwerken aan projecten in een digitale omgeving.

Wat gaat er goed?

Het online samenwerken gaat goed en efficiënt, vergaderingen duren korter. Het dagelijks contactmoment met de teams werkt ook goed. Daarnaast zijn medewerkers enthousiast over het personeelsblad en er komt voor het einde van het jaar een nieuw nummer. Ook het sociaal intranet werkt goed. Zo heeft de coronatijd de organisatieontwikkeling gelukkig niet in de weg gestaan.

Wat kan er beter?

In teamvorming zijn nog stappen te zetten. De organisatieverandering is een ook cultuurverandering, daarbij is onderling contact belangrijk. Dat je bij elkaar kunt binnenlopen en even sparren. Als de corona-crisis voorbij is, willen we inzetten op een gezonde mix van thuis (digitaal) en op kantoor werken.

Wat zijn je lessen voor andere gemeenten?

Het is in coronatijd het allerbelangrijkst om aandacht te besteden aan medewerkers. Op het terrein van werk, maar ook persoonlijk.

Voor vragen en meer informatie over de aanpak van Geldrop-Mierlo, neem contact op met Nard Gilsing via n.gilsing@geldrop-mierlo.nl.

Online de creativiteit erin houden

In een drieluik laten we zien hoe de gemeenten Kapelle, Hollands Kroon en Geldrop-Mierlo het vraagstuk hoe blijf je online creatief aanpakken. Tijdens de eerste lockdown heeft A&O fonds Gemeenten een snelle coronasubsidie in het leven geroepen. Er was veel behoefte aan ondersteuning want een recordaantal van maar liefst 450 aanvragen zijn ingediend. In de aanvragen is een duidelijke rode draad te zien van de verschillende behoeften die de gemeente heeft in deze tijd van grote veranderingen.

Subsidie en Expertise

Wil jouw gemeente ook aan de slag met een project om de wendbaarheid van de medewerkers te vergroten? Klik dan op de knop 'Dat wil ik ook' en A&O fonds Gemeenten helpt je verder met subsidie en expertise.

Dat wil ik ook

Contact

De mogelijkheden voor subsidie en expertise eerst bespreken? Neem contact op met subsidies@aeno.nl om jouw wensen en ons maatwerk op elkaar af te stemmen.

Stuur een email

Volg ons

Blijf op de hoogte en volg ons op Linkedin, Twitter en Youtube-kanaal.

LinkedIn Twitter Youtube

A&O Nieuwsbrief

Word lid van één of meerdere nieuwsbrieven, zodat we je op de hoogte kunnen houden van onze activiteiten binnen jouw specialiteit.

Schrijf je hier in

Misschien vind je dit ook interessant