Hattem is een compacte gemeente met 110 medewerkers. Medewerkers zijn pas aan de slag gegaan in zelfsturende teams en werken ‘opgavegericht’. Ondertussen moet ook het werk van alledag doorgaan. Dit stelt hoge eisen aan houding en gedrag, vertelt Herwin Kamp, die zorg draagt voor de organisatieontwikkeling. Het thuiswerken maakt de organisatieverandering niet makkelijker. Hattem heeft daarom digitaal het 'Grootste Kennisfestival' georganiseerd en dat is een succes.

Herwin-Kamp-gemeente-hattem

Een gaaf festival met bekende en aansprekende sprekers en schrijvers

Herwin Kamp, HR en Organisatieontwikkeling

Wat is het vraagstuk?

Het thuiswerken maakt de organisatieverandering niet gemakkelijker. Echt veranderen begint bij jezelf en dat gaat digitaal lastiger. Het is belangrijk om af en toe uit de waan van de dag te gaan en met een beetje afstand na te denken. Hoe werkt verandering? Hoe kijk je naar de organisatie? We konden een manier om mensen op afstand te inspireren, goed gebruiken.

Hoe heb je het aangepakt?

De aanpak kwam toevallig op ons pad. Het vermaarde Grootste Kennisfestival in Deventer is normaal gesproken een treffen van professionals uit verschillende hoeken. Een gaaf festival met bekende en aansprekende sprekers, schrijvers van managementboeken en mensen met een bijzonder verhaal. Door corona werd dit festival online aangeboden op een Netflix-achtig podium. Je kon online individueel meedoen aan masterclasses of tegelijk kijken met je hele team.

Wat gaat er goed?

Medewerkers reageerden enthousiast en waardeerden het aanbod. De samenwerking met de aanbieder was prettig; ze kwamen tegemoet aan onze wensen. Het is goed om met meerdere collega’s tegelijk inspiratie op te doen. Dat collectieve maakt dat er sneller draagvlak is voor nieuwe ideeën.

Wat kan er beter?

Het was technisch niet mogelijk om in één online omgeving in een groep aan de slag te gaan, en bijvoorbeeld te kijken onder begeleiding van een manager. Al kun je natuurlijk wel in je team napraten over een masterclass die iedereen heeft gezien. Een volgende keer willen we daar meer op inzetten.

Wat zijn je lessen voor andere gemeenten?

Ik vind het Grootste Kennisfestival een aanrader. Deze nieuwe manier van masterclasses aanbieden kan iets bijdragen aan leren en ontwikkelen. Het is prima om medewerkers te stimuleren om het gewone Netflix een keer af te wisselen met iets inhoudelijks.

Voor vragen en meer informatie over de aanpak van Hattem, neem contact op met Herwin Kamp via herwinkamp@hattem.nl.

Stuur een email

Corona versnelt online leren en ontwikkelen

Het opleiden en ontwikkelen van medewerkers gaat ook door in coronatijd. Het aanbod van online materiaal en e-learnings neemt toe. Online leren is flexibel en je kunt het gemakkelijk toesnijden op de individuele behoefte van medewerkers en op speerpunten van de eigen organisatie. Maar, het is een uitdaging om het aanbod goed onder de aandacht van medewerkers te brengen, blijkt uit ervaringen in de praktijk.

Subsidie en Expertise

Wil jouw gemeente ook aan de slag met een project om de wendbaarheid van de medewerkers te vergroten? Klik dan op de knop 'Dat wil ik ook' en A&O fonds Gemeenten helpt je verder met subsidie en expertise.

Dat wil ik ook

Contact

De mogelijkheden voor subsidie en expertise eerst bespreken? Neem contact op met subsidies@aeno.nl om jouw wensen en ons maatwerk op elkaar af te stemmen.

Stuur een email

Volg ons

Blijf op de hoogte en volg ons op Linkedin, Twitter en Youtube-kanaal.

LinkedIn Twitter Youtube

A&O Nieuwsbrief

Word lid van één of meerdere nieuwsbrieven, zodat we je op de hoogte kunnen houden van onze activiteiten binnen jouw specialiteit.

Schrijf je hier in

Misschien vind je dit ook interessant