De Dag van de Arbeid (vandaag) wordt in grote delen van de wereld gevierd. In Nederland is het geen officiële feestdag. Het A&O fonds is van goede arbeidsvoorwaarden voor alle gemeenteambtenaren en voor werkplezier en duurzame inzetbaarheid. Weten waar jij recht op hebt? Er zijn nieuwe CAO afspraken gemaakt.

Geen feestdag

Mede doordat Koninginne/Koningsdag dat er vlak voor valt (vroeger op 30 april), is de Dag van de Arbeid in Nederland geen officiële feestdag.

Daarbij is de strijd om betere arbeidsvoorwaarden in Nederland niet zo bloedig geweest als in Frankrijk of Spanje bijvoorbeeld. Vakcentrale NVV liet in de jaren vijftig weten dat er in Nederland al veel was bereikt. De dag leefde dus minder bij ons dan in andere landen om er een feestdag van te maken.

Bij het eerste congres van de Tweede Internationale, een internationale organisatie voor socialistische politieke partijen en vakbonden, in 1889 werd besloten om op 1 mei 1890 een internationale strijddag voor de achturige werkdag te organiseren. Dit plan is bedacht door de Amerikaanse vakbond American Federation of Labour (AFL).

Bestuur

A&O fonds Gemeenten wordt aangestuurd door een bestuur dat uit sociale partners bestaat zoals werkgevers en werknemersorganisaties.

Naar de bestuursleden

Misschien vind je dit ook interessant