U kunt zich niet meer inschrijven voor dit evenement.

Alles staat of valt met communicatie. Communicatie met de inwoner. Communicatie met je collega’s of leidinggevenden. Communicatie met alle partijen waarmee je samenwerkt. Schakelen tussen al die partijen doe je samen, maar is in de praktijk nog best ingewikkeld. Goede communicatie is jouw basis voor een goede samenwerking met iedereen die je op jouw werkdag tegen komt.

Met de verhalen van de sprekers en de kennis uit de workshops van die dag kun jij gelijk de volgende dag al aan de slag om het geleerde op de werkvloer gelijk in de praktijk toe te passen. Schrijf je hieronder dus snel in!

De workshops

We hebben o.a. de volgende onderdelen op het programma staan:

Openingsact: Patrick van Veen – Apestreken op de werkvloer
Bioloog Patrick van Veen stelt het sociaal oergedrag centraal, oftewel de apenstreken die we op de werkvloer vertonen. Rondom verschillende thema´s gaat hij in op de vraag waarom we bepaald gedrag vertonen of waarom problemen ontstaan. Hij gebruikt hierbij het gedrag van apen als voorbeeld. Zij hebben immers geen last van schaamte, rationele benaderingen, cultuur of verhullende kleding. Zij kunnen ons een perfect kader bieden waarbinnen we onze problemen aan een onderzoek kunnen onderwerpen.
Patrick vertaalt niet alleen bestaand onderzoek, vanuit zijn organisatie doet hij ook zelf onderzoek naar de basale drijfveren van ons gedrag. Om antwoord te vinden op vragen als is samenwerken een aangeboren instinct en wat zijn de basale voorwaarden voor een goede samenwerking doen hij en zijn collega’s gedragsonderzoek bij chimpansees en gorilla’s. Het onderzoek naar de drijfveren van pestgedrag heeft voor het onderwijs reeds concrete hulpmiddelen opgeleverd om dit gedrag effectiever te herkennen.
Slotact: Urgert en van Deudekom - Hoe word ik succesvoller dan mijn collega’s?
Rob Urgert en Joep van Deudekom hebben als duo veel ervaring opgedaan bij hun populairwetenschappelijke tv-programma’s als Onder de tram, Tussen de Oren en hun nieuwe programma Het Instituut. Ook maken zij furore op zaterdagavond met De Kwis, het satirische weekoverzicht op Nederland 1 dat genomineerd werd voor een Nipkow-schijf. Rob en Joep keken naar de wetenschap achter succes en maakten er een spetterende quiz van. Hoe word je succesvol? Middels humoristische filmpjes en experimenten leggen zij het publiek vragen voor die gebaseerd zijn op de harde wetenschap achter succes. Humor met inhoud op niveau.
Workshop 1: Martinique Visser – Talk like Ted
Leer tijdens deze training klare en heldere taal spreken, zodat jij jouw idee helder kunt overbrengen bij jouw doelgroep. Wat is de juiste balans tussen inhoud, tijd en energie? Hoe spreek je met de juiste impact voor een groep? Het juiste spreektempo en spreekhoogte, de kracht van de ontwikkelde spreekstem maken veel impact op hetgeen jij wilt overbrengen. Tijdens deze training is er veel ruimte voor oefening en feedback. Zodat jouw communicatievaardigheden verder worden verbeterd en aangescherpt.
Workshop 2: Mimoun Ouissa – Lichaamstaal in teams
Ongeacht je functie zijn, zaken als overtuigingskracht en communicatieve intelligentie onmisbaar om effectief te zijn. Ben je in staat ten allen tijde zelfverzekerdheid uit te stralen in belangrijke meetings, onderhandelingen en presentaties? Kun je aan de
lichaamstaal van gesprekspartners razendsnel aflezen wat hun intenties zijn? Kun je zorgen dat op het moment dat jij praat, anderen ook echt luisteren?
In deze workshop leer je de lichaamstaal van anderen te lezen met chirurgische precisie. Ook leer je jouw eigen lichaamstaal heel subtiel bij te sturen om je overtuigingskracht en overwicht waar nodig te vergroten. Je gaat in meetings, vergaderingen en
onderhandelingen voorbij de woorden luisteren en ook de intentie van anderen zien. Kortom: je leert “het gesprek onder het gesprek” te lezen en te sturen.
Je zult verbaasd zijn over hoeveel signalen jijzelf en anderen onbewust uitzenden en hoeveel het jou op kan leveren als je die signalen gaat herkennen en benutten.
Workshop 3: Themawandeling “Niets menselijks is dieren vreemd!”
Veel voorbeelden betreffen de dagelijkse omgang met elkaar binnen de diergroep en de communicatie onderling. Hoe wordt een gorilla de baas over zijn harem, nog belangrijker: hoe kan hij ook lang aan de top blijven?We kennen allemaal wel stress, maar waarom is stress voor een vis in de Ocean misschien levensgevaarlijk? Hoe werkt de verbazingwekkende wedstrijd tussen aanval en verdediging tussen giraffes en acacia-bomen? Informatie achter houden, imponeren en flirten… het komt allemaal voor in het dierenrijk! Er zijn tal van voorbeelden voor dit thema in Burgers’ Zoo te vinden, dus welke dieren concreet worden bezocht, zal met name van de weersomstandigheden afhangen. Dit programma heeft het karakter van een rondleiding en bevat geen zelfstandig uit te voeren opdrachten.
Workshop 4: Rob Rijk – Communiceren onder druk
Trek die bokshandschoenen maar aan! Ja echt! Want tijdens deze workshop leer jij wat communiceren onder druk betekent onder professionele begeleiding van Rob Rijk. Op een speelse manier starten we met het wakker maken van onze reflexen en het ervaren van de basics van het boksen. Vervolgens worden in korte ‘boks gevechtjes’ ervaren hoe we communiceren onder druk en hoe we hier invloed op kunnen uitoefenen. Aspecten die aan bod komen zijn: ruimte innemen en ruimte geven, raken en geraakt worden, contact behouden onder druk, incasseren en gaan voor de Win-Win. Aan het eind van de workshop krijgen de deelnemers een herinnering met de belangrijkste reminders.
Tijdens de workshop wordt een veilige sfeer gecreëerd, waarbij plezier en inzicht centraal staat en ‘het sterker of beter zijn’ niet aan de orde is. Deelname aan de workshop vereist geen specifieke conditie en kan in makkelijk zittende kleding worden gevolgd.
Workshop 5: Rick van Asperen - Feedforward, feedback maar dan anders!
Wil jij graag meer ontspannen feedback kunnen geven én ontvangen? Maak dan de revolutionaire en zeer effectieve feedforward-methode van Egostrippen je eigen! Feedback zegt namelijk niets over de ander, maar alles over je eigen (on)vervulde behoeften. Bij de feedforward-methode ruil je jouw ‘oordelen over de ander’ in en leer je op verbindende wijze ‘verzoeken aan de ander’ te formuleren die over jouw eigen wensen en verlangens gaan. Zo kan kan je met meer (zelf)vertrouwen aan je (samenwerking)relaties bouwen!
Workshop 6: Mathijs Zwinkels - Straatcultuur: conflict of contact?
De kloof tussen jongeren uit een straatcultuur en burgercultuur is soms groot. Deze jongeren voelen zich met elkaar verbonden, maar niet met de samenleving. Zij zijn het vertrouwen verloren in de overheid en hebben het idee dat ze geen gelijke kansen krijgen. Het gebrek aan toekomstperspectief is een belangrijke oorzaak waardoor jongeren afglijden naar grensoverschrijdend gedrag. Hoe kunnen we als overheid het ‘andere verhaal’ laten horen? Hoe vertalen we dat naar een aansprekende boodschap? En hoe kunnen we dit op overtuigende wijze uitdragen? Samen met de deelnemers gaan we hier naar op zoek. Ervaringsdeskundige Mathijs Zwinkels richtte in 2015 de Universiteit van de Straat op als tegengeluid: een verwijzing naar de opgedane kennis, inzichten en vaardigheden binnen de unieke leefomgeving van een straatcultuur.

Programma

09.00 – 09.30 Inloop
09.30 – 10.30 Patrick van Veen
10.30 – 10.45 Wisselbreak
10.45 – 12.15 Workshopronde 1
12.15 – 13.00 Lunch
13.00 – 14.45 Workshopronde 2
14.45 – 15.00 Wisselbreak
15.00 – 16.00 Urgert & Van Deudekom
16.00 – 16.30 Verkiezing Uitvoerder van het Jaar
16.30 – 17.00 Borrel

Aanmelden voor de workshops

Dat doe je op de dag zelf. We leggen bij het begin van de inloop kaartjes neer waar je uit kunt kiezen. Alle workshops worden in beide rondes gegeven. Dus wanneer je vroeg bent, heb je alle keuze. En vol=vol. Dus wees op tijd!

Doelgroep

Professionals bij gemeenten of gemeentelijke organisaties die werkzaam zijn in het sociaal domein.

Kosten

Je kunt kosteloos deelnemen aan deze bijeenkomst. Alleen wanneer je niet aanwezig kunt zijn en je je niet tijdig afmeldt, worden er kosten in rekening gebracht (€ 150,-). Afmelden kan tot uiterlijk 5 werkdagen voor de start van het congres.

Meer informatie

Voor meer informatie over deze bijeenkomst neem je contact op met het secretariaat van het A&O fonds Gemeenten via evenementen@aeno.nl of 070 763 00 30.

U kunt zich niet meer inschrijven voor dit evenement.

Aanbevolen voor u