Met de Vacaturemonitor informeren we gemeenten elk kwartaal met actuele informatie over de arbeidsmarkt. We geven inzicht en kijken waar mogelijk vooruit. Download hieronder direct de Vacaturemonitor in pdf of lees de inzichten per jaar in de tabs hierboven.

Alle Vacaturemonitors in pdf

Een overzicht van alle Vacaturemonitors kun je hieronder downloaden.

Wij zijn heel benieuwd of jullie de Vacaturemonitor een handig middel vinden. Heb je tips voor ons? Stuur een e-mail naar ingeborg.snel@aeno.nl.

Stuur een mail

Derde en vierde kwartaal 2023

Het aantal vacatures bij gemeenten stijgt sterk. Hiermee wijken zij af van de landelijke ontwikkeling waarin de spanning op de arbeidsmarkt juist lijkt te dalen. Dit blijkt uit de nieuwste Vacaturemonitor, die zich richt op het derde en vierde kwartaal van 2023.

Banner algemeen VM Q1 600x400

Eerste kwartaal 2023

In het eerste kwartaal van 2023 plaatsten gemeenten 11.248 vacatures op het internet, een kwartaal-op-kwartaal daling van 2%. Ondanks deze lichte daling lijkt het erop dat de spanning op de arbeidsmarkt aanhoudt. In vergelijking met de eerste kwartalen in vorige jaren heeft het eerste kwartaal van 2023 een hoog aantal gemeentelijke vacatures.

Download de volledige Vacaturemonitor eerste kwartaal 2023 in pdf hier.

Vierde kwartaal 2022

Het vierde kwartaal is traditioneel een kwartaal waarin gemeenten nog veel vacatures plaatsen. We zien dat ook terug in de cijfers van deze Vacaturemonitor. In totaal plaatsten gemeenten in deze periode ruim 11.000 vacatures online.

Voor een samenvatting van de Vacaturemonitor vierde kwartaal 2022 ga naar het nieuwsbericht of download de hele monitor in pdf hier.

Derde kwartaal 2022

In het derde kwartaal van 2022 nam het aantal gemeentelijke vacatures af. In totaal plaatsten gemeenten 8.700 vacatures online, een daling van 11% ten opzichte van het tweede kwartaal.

Voor een samenvatting van de Vacaturemonitor derde kwartaal 2022 ga naar het nieuwsbericht of download de hele monitor in pdf hier.

Tweede kwartaal 2022

Het aantal vacatures bij gemeenten stijgt nog steeds en ligt nu rond de 11.000. Dit is 79% hoger ten opzichte van twee jaar geleden, voor het uitbreken van de coronapandemie.

Voor een samenvatting van de Vacaturemonitor tweede kwartaal 2022 ga naar het nieuwsbericht of download de hele monitor in pdf hier.

Eerste kwartaal 2022

Na een stijging tot 11.567 vacatures in het vierde kwartaal van 2021, nam het aantal vacatures in het eerste kwartaal van 2022 af tot 10.612. Het aantal vacatures ligt daarmee nog steeds fors hoger dan voor de coronapandemie. Met de Vacaturemonitor informeren we gemeenten elk kwartaal met actuele informatie over de arbeidsmarkt en kijken we waar mogelijk vooruit.

Voor een samenvatting van de Vacaturemonitor vierde kwartaal 2021 ga naar het nieuwsbericht of download de hele monitor in pdf hier.

Vierde kwartaal 2021

In het vierde kwartaal is nog steeds sprake van arbeidsmarktkrapte. Ondanks dat het aantal vacatures binnen de gemeentelijke sector in het vierde kwartaal van 2021 opnieuw is gedaald naar 7.792 vacatures. Maar het aantal vacatures is nog 12% hoger dan het vierde kwartaal van 2020 en nog altijd hoger dan voor de coronapandemie.

Voor een samenvatting van de Vacaturemonitor vierde kwartaal 2021 ga naar het nieuwsbericht of download de hele monitor in pdf hier.

Derde kwartaal 2021

In het derde kwartaal van 2021 lag het aantal door gemeenten geplaatste vacatures met 8.230 lager dan in het voorgaande kwartaal, maar nog steeds hoger dan voor corona. Het derde kwartaal is altijd een zwakker kwartaal vanwege de zomervakantie. Het is niet uit te sluiten dat het aantal vacatures de komende kwartalen weer verder groeit.

Voor een samenvatting van de Vacaturemonitor derde kwartaal 2021 ga naar het nieuwsbericht of download de hele monitor in pdf hier.

Tweede kwartaal 2021

In het tweede kwartaal van 2021 lag het aantal door gemeenten geplaatste vacatures met 8.757 vacatures 40% hoger dan in het eerste kwartaal van 2021 en zelfs 173% hoger dan in het tweede kwartaal van 2020. De sterke groei uit het vorige kwartaal zet daarmee door, er is zelfs een versnelling in de groei te zien.

Voor een samenvatting van de Vacaturemonitor tweede kwartaal 2021 ga naar het nieuwsbericht. Of download de hele monitor in pdf.

Eerste kwartaal 2021

De gevolgen van coronacrisis lijken voor de economie en arbeidsmarkt vooralsnog mee te vallen. De gemeentelijke arbeidsmarkt lijkt zich na een dip van het aantal openstaande vacatures in het tweede kwartaal van 2020 niet zo veel aan te trekken van de coronacrisis. Het aantal vacatures is met 6.247 in het eerste kwartaal van 2021 hoger dan in hetzelfde kwartaal in 2020 met als hoogtepunt februari 2020.

Voor een samenvatting van de Vacaturemonitor eerste kwartaal 2021 ga naar het nieuwsbericht. Of download de hele monitor in pdf.

Wij zijn heel benieuwd of jullie de Vacaturemonitor een handig middel vinden. Heb je tips voor ons? Stuur een e-mail naar ingeborg.snel@aeno.nl.

Stuur een mail

Vierde kwartaal 2020

Het vierde kwartaal van 2020 is het derde kwartaal dat zich volledig in de coronacrisis heeft afgespeeld. Een vergelijking van het 4de met het 3de kwartaal van 2020 laat over nagenoeg de gehele linie groei zien. Maar het vertrouwen in de arbeidsmarkt blijf broos. Het lage aanbod aan stageplaatsen is zorgelijk, de krimp is in vergelijking met vorig jaar nog meer toegenomen.

Voor een samenvatting van de Vacaturemonitor vierde kwartaal 2020 ga naar het nieuwsbericht. Of download de hele Vacaturemonitor in pdf.

Derde kwartaal 2020

Het derde kwartaal van 2020 laat enig herstel van het aantal vacatures, tussen twee golven van de corona-crisis, zien. Het herstel bedraagt 14%. Ondanks dat herstel ligt het aantal vacatures nog steeds 7% lager dan in het derde kwartaal van 2019.

Voor een samenvatting van de Vacaturemonitor derde kwartaal 2020 ga hier onder naar het nieuwsbericht. Of download de hele monitor in pdf.

Tweede kwartaal 2020

Het tweede kwartaal van 2020 speelde zich volledig tijdens de corona-crisis af. Zoals verwacht zien we in de maanden maart en april een flinke daling van het aantal openstaande vacatures in alle beroepsgroepen. Het positieve nieuws is dat deze daling minder is dan verwacht. Het dieptepunt was in april, daarna zien we alweer een voorzichtig herstel in mei en juni.

Voor een samenvatting van de Vacaturemonitor tweede kwartaal 2020 ga naar het nieuwsbericht hieronder of download de monitor in pdf.

Eerste kwartaal 2020

Gemeenten plaatsten dit jaar 3% minder vacatures ten opzichte van het laatste kwartaal van vorig jaar. De groei in het aantal vacatures op MBO-niveau steeg juist in het eerste kwartaal van 2020.

Voor een samenvatting van de Vacaturemonitor 1ste kwartaal 2020 ga naar het nieuwsbericht hieronder of download de monitor in pdf.

Wij zijn heel benieuwd of jullie de Vacaturemonitor een handig middel vinden. Heb je tips voor ons? Stuur een e-mail naar ingeborg.snel@aeno.nl.

Stuur een mail

Misschien vind je dit ook interessant