Wist je dat je volgens de cao Gemeenten (1 januari 2024 – 31 maart 2025) elke drie jaar recht hebt op een loopbaangesprek? Dit is een geweldige kans om je loopbaan een boost te geven en je professionele groei te stimuleren. Maar wat houdt dit gesprek nu in, wat kun je ermee én hoe bereid je dit voor?

Wat kun je verwachten tijdens het loopbaangesprek?

Tijdens het loopbaangesprek krijg je de kans om te praten over allerlei aspecten van je werk en je carrière. Denk aan:

 • Een evaluatie van je huidige taken en functie.
 • Bespreking van je sterke punten en waar je nog in kunt groeien.
 • Het verkennen van mogelijke carrièrepaden binnen de gemeentelijke organisatie.
 • En natuurlijk, de mogelijkheid om te kijken naar opleidingen en ontwikkelingskansen die jou verder kunnen helpen.

Wat kun je zelf doen ter voorbereiding?

Om het gesprek zo effectief mogelijk te maken, is het slim om jezelf goed voor te bereiden. Hier zijn een paar tips:

 • Neem even de tijd om na te denken over wat je leuk vindt aan je werk en waar je nog wilt groeien.
 • Bedenk wat je graag zou willen bereiken in je carrière en welke stappen je daarvoor kunt zetten.
 • Maak een lijstje van vragen die je graag zou willen stellen tijdens het gesprek. Bijvoorbeeld over carrièremogelijkheden of ontwikkelingskansen.
 • Maak de TalentSpiegel, een handig hulpmiddel om erachter te komen waar jouw talenten liggen en wat je zelf nog verder kan ontwikkelen.

Het loopbaangesprek is jouw kans om samen met je leidinggevende of een loopbaancoach te kijken naar je professionele groei en ontwikkeling. Maak er gebruik van want het geeft je zeker nieuwe inzichten en energie!

Ga naar de TalentSpiegel
AO fonds Gemeenten 360 graden feedback actief 1000

360 graden feedback

Wist je dat het vragen van 360-graden feedback heel waardevol kan zijn? Dat betekent dat je niet alleen feedback krijgt van je baas, maar ook van je collega's, of van mensen aan wie je leiding geeft. Het is eigenlijk als een compleet plaatje van hoe jij functioneert op je werk.

Het is belangrijk omdat je zo verschillende perspectieven hoort. Misschien denk je zelf dat je goed samenwerkt, maar hoor je van anderen dat er nog verbeteringen mogelijk zijn. Of misschien ben je juist heel goed in iets waar je zelf niet eens zo bewust van bent!

Door feedback te vragen, kun je groeien in je werk. Je kunt ontdekken waar je sterke punten liggen en waar je nog kunt verbeteren. Zo kun je steeds beter worden in wat je doet en dat is goed voor jou én voor de gemeente waarvoor je werkt.

Oefening

Deze oefening is bedoeld om jouw (onvermoede) talenten, sterke punten en opvallende eigenschappen zichtbaar te maken. Met deze opdracht kun je zo meer inzicht krijgen in je eigen talent, de uitstraling en groeimogelijkheden.

Het wordt duidelijk wat voor beeld anderen hebben en of dit klopt met het zelfbeeld en of de feedbackvragen privé en zakelijk andere kanten laat zien.

Voorbereiding loopbaangesprek

Als je graag wilt ontdekken wat jouw volgende stap in je loopbaan kan zijn en hierover het gesprek wilt aangaan met je leidinggevende, dan is het waardevol om je goed voor te bereiden. Want een goede voorbereiding kan je helpen om het meeste uit dit gesprek te halen.

Hiervoor hebben we een handige invultool gemaakt met stellingen. Door deze stellingen te overdenken, kun je beter voorbereid het gesprek ingaan. Je weet dan al wat je wilt bespreken en welke vragen je kunt stellen. Hierdoor laat je zien dat je serieus bent over je werk en je toekomst, wat een positieve indruk kan maken op je leidinggevende.

Artikel 8.6 | Loopbaanadvies | cao gemeenten 2024-2025

De werknemer krijgt op zijn verzoek na elke periode van 36 maanden loopbaanadvies. Hij kan dat loopbaan advies vragen aan een door de werkgever aangewezen deskundige binnen of buiten de organisatie.

Ontdek je talenten met de TalentSpiegel! Benieuwd naar waar jouw talenten liggen? Als gemeenteambtenaar biedt de TalentSpiegel de perfecte kans om dit te ontdekken en te werken aan je persoonlijke groei.

Het kost wel wat moeite om de TalentSpiegel in te vullen maar het resultaat is een fijn en actueel overzicht van wat je talenten precies zijn.

Deelnemer TalentSpiegel

Tip: bespreek het verslag met een loopbaanadviseur


De TalentSpiegel verplicht je tot niets en is volledig vrijblijvend. Maar als je wilt, kun je het verslag bespreken met een loopbaanadviseur in jouw gemeente. Zij kunnen je helpen de uitkomsten te begrijpen en hoe je deze kunt gebruiken om jezelf verder te ontwikkelen in je werk en in je loopbaan.

Download ook het overzicht met de kenmerken van de rollen uit de TalentSpiegel voor nog meer inzicht. Ook helpt de leeswijzer je met het interpreteren van de uitslag van het verslag.

 • Let op: je doet de TalentSpiegel in de omgeving van onze partner LTP. Deze omgeving is goed beveiligd en alleen jij hebt toegang tot je rapport. Als je de TalentSpiegel start, ga je akkoord met het privacybeleid van LTP.
 • Je wordt automatisch ingelogd als je via aeno.nl de TalentSpiegel start. Mocht je onverhoopt uitgelogd worden, ga dan terug naar aeno.nl. Vanuit jouw account kun je dan met 1 druk op de knop weer verder gaan met de TalentSpiegel.
 • Als je tijdens het maken van de TalentSpiegel of bij de uitdraai van het rapport problemen tegenkomt, kun je ook contact opnemen met de Helpdesk van LTP via 020-3050438 of online@ltp.nl.
 • Tip: doe de test niet even tussendoor, maar plan 1,5 uur in je agenda op een rustige plek. Dat levert de beste resultaten op.

Misschien vind je dit ook interessant